Search This Blog

Wednesday, March 10, 2010

APMM tahan dua kapal pindah sisa minyak haram


LUMUT 9 Mac - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) menahan dua kapal tangki bersama anak-anak kapalnya kerana disyaki melakukan pemindahan sisa minyak secara haram di kawasan perairan Pulau Pangkor malam tadi.
Ketua Penguatkuasa Daerah Maritim 3, Ang Cheng Hwa berkata, kegiatan itu dikesan pada kira-kira pukul 11.15 malam di satu kawasan tiga batu nautika dari Pulau Pangkor.
Menurut beliau, kapal-kapal berkenaan berdaftar di Klang, Selangor dan Medan, Indonesia.
"Kes ini telah diserahkan kepada Jabatan Alam Sekitar bagi siasatan dan tindakan selanjutnya," katanya di sini hari ini.
Dalam perkembangan sama katanya, APMM akan memperhebatkan lagi rondaan di sepanjang perairan negeri ini bagi memastikan ia bebas daripada aktiviti pemindahan sisa minyak haram.
Aktiviti pemindahan sisa minyak secara haram berkenaan mungkin menjadikan perairan di sini sebagai lokasi baru berikutan tindakan tegas pihak berkuasa yang sering menumpaskan kegiatan berkenaan di perairan Selangor dan Johor.
"Tanggapan mereka itu kurang tepat berikutan kejayaan penahanan dua buah kapal dagang di kawasan perairan Pulau Pangkor di sini, malam semalam," katanya.
Menurut beliau, kedua-dua kapal dagang berkenaan ditahan ketika anggota Bot Kilat 52 diketuai Bintara Muda Maritim, Badarudin Ahmad Busu dengan kekuatan lima anggota, sedang melakukan rondaan di kawasan berhampiran.
"Ketika melakukan rondaan operasi di kawasan berkenaan, anggota mengesan kehadiran dua buah kapal dagang dalam keadaan mencurigakan di tempat kejadian.
"Anggota APMM kemudiannya melakukan pemeriksaan dan mendapati sebuah kapal dagang yang berdaftar di Klang iaitu MT Nautica Muar dengan berat 24,248 tan metrik sedang melakukan pemindahan sisa minyak ke sebuah kapal lain iaitu kapal MT United X yang didaftarkan di Medan, Indonesia.
"Siasatan awal mendapati kapal MT United X tidak mempunyai permit untuk memindahkan sisa minyak di kawasan perairan Perak dan ditahan kerana disyaki melakukan pemindahan minyak secara haram tanpa kebenaran," katanya.
Menurut beliau lagi, terdapat 12 anak kapal warga Indonesia dalam kapal MT United X seberat 953 tan matrik itu.

No comments:

Post a Comment