Search This Blog

Wednesday, March 10, 2010

Ah long kes rantai peminjam diberkas


KUALA LUMPUR 9 Mac - Setelah menjadi buruan polis sejak 11 bulan lalu, seorang ah long yang dikehendaki kerana merantai dan mengurung tiga peminjam di sebuah rumah kedai di Perindustrian Bukit Serdang di sini, Mei tahun lalu, akhirnya diberkas semalam.
Suspek berusia 22 tahun itu ditahan pihak imigresen ketika cuba melarikan diri ke Singapura melalui pintu pemeriksaan di Bangunan Sultan Iskandar (BSI), Johor Bahru pada pukul 2 petang.
Menurut sumber, suspek cuba menyusup keluar ke negara jiran itu dengan memandu kereta Proton Wira.
"Pegawai imigresen yang bertugas di situ berasa curiga dengan suspek lalu menyiasat secara terperinci maklumat pada pasport dan nombor pendaftaran kenderaannya.
"Semakan mendapati, suspek adalah penjenayah yang dikehendaki polis berhubung kes mengurung kejam beberapa lelaki yang gagal melunaskan hutang kepada sindiket ceti haram Mei tahun lalu," katanya di sini hari ini.
Beliau berkata, suspek kemudian ditahan dan dihantar ke Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor untuk tindakan lanjut.
Katanya, polis daerah Gombak yang dimaklumkan mengenai penahanan itu telah mengambil suspek dan dibawa ke Balai Polis Rawang pada pukul 2.30 pagi ini.
Tambahnya, pada pukul 11 pagi, suspek dibawa ke Mahkamah Majistret Gombak untuk mendapat perintah tahanan reman selama empat hari bagi membantu siasatan.
"Polis masih menyiasat peranan suspek dalam kumpulan ah long terbabit. Ada kemungkinan suspek menyangka kes berkenaan sudah dilupakan polis menyebabkan dia yang selama ini bersembunyi akhirnya keluar," katanya.
Beliau berkata, suspek akan disiasat mengikut Seksyen 384 Kanun Keseksaan kerana melakukan peras ugut dan Seksyen 342 Kanun Keseksaan kerana mengurung secara salah.
Pada Mei tahun lalu, tiga lelaki yang gagal membayar pinjaman ah long dirantai dan dikurung dalam dua bilik seperti lokap di tingkat bawah sebuah rumah kedai empat tingkat di Jalan PBS 14/2, Pusat Perindustrian Bukit Serdang sebelum diselamatkan polis.
Seorang daripada mangsa dikurung selama dua bulan, seorang sebulan dan seorang lagi kira-kira 10 hari.
Mangsa diikat dengan rantai besi pada leher, tangan dan kaki di sebatang tiang dalam bilik kurungan tersebut.
Berikutan itu, tujuh lelaki anggota kumpulan Ah Long K9 (Kristal 9) itu berjaya ditahan dan dikenakan tahanan di Pusat Pemulihan Akhlak (PPA) di Kelantan dan Johor.

No comments:

Post a Comment