Search This Blog

Monday, February 15, 2010

VCD liwat: Pemuda UMNO lapor polis

PULAU PINANG 14 Feb. - Pergerakan Pemuda UMNO negeri hari ini membuat laporan polis terhadap pakatan pembangkang kerana mempromosi satu cakera padat video (VCD) mengandungi kes liwat Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim yang sedang dibicara di mahkamah.

VCD tersebut yang bertajuk Konspirasi 2, Fitnah Adalah Dosa Besar mengandungi kenyataan seorang doktor berhubung kes liwat tersebut.

Laporan itu dibuat oleh Ketua Penerangan Pemuda UMNO Bahagian Bayan Baru, Muhammad Razil Abdul Rahim di Balai Polis Sungai Nibong di sini pada pukul 11.50 pagi ini.

Turut mengiringi beliau ialah Ketua Pemuda UMNO negeri, Norman Zahalan dan sekumpulan Pergerakan Pemuda UMNO Pulau Pinang.

Muhammad Razil berkata, VCD selama 16 minit itu dijual pada harga RM2 semasa ceramah perdana Tolak Fitnah, Selamatkan Pulau Pinang yang diadakan di Tapak Pesta Sungai Nibong, kelmarin.

Menurutnya, kulit VCD berkenaan turut memaparkan gambar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan bekas pembantu Anwar, Saiful Bukhari Azlan.

"Kita telah menonton VCD itu dan terkejut kerana di dalamnya mengandungi kenyataan bahawa Anwar tidak bersalah dengan bukti pengakuan seorang doktor di Hospital Pusrawi.

"Ia tidak sepatutnya terjadi kerana boleh mendatangkan prasangka buruk masyarakat terhadap kes yang sedang didengar di mahkamah.

"Penjualan VCD ini dikhuatiri boleh menghasut pemikiran rakyat membenci kuasa mahkamah amnya dan juga Yang di-Pertuan Agong," katanya.

Muhammad Razil berkata, tindakan penganjur ceramah tersebut mempromosi serta menjual VCD itu secara terbuka adalah satu penghinaan kepada mahkamah.

Sementara itu, Norman mengingatkan kepada pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab supaya tidak membuat fitnah dan mempolitikkan kes yang sedang berjalan di mahkamah.

"Mereka semua patut tahu, malah ahli mereka juga ramai di kalangan peguam. Saya berharap polis akan menjalankan siasatan terperinci terhadap laporan itu dan bertindak ke atas bukti yang kami sudah serahkan," tegasnya.

No comments:

Post a Comment