Search This Blog

Thursday, February 4, 2010

Nordin Kardi diperintah bayar denda


ALOR SETAR 3 Feb. - Naib Canselor Universiti Utara Malaysia (UUM), Tan Sri Dr. Nordin Kardi hari ini diperintahkan supaya membayar RM5,000 kepada KIC Management Sdn. Bhd. setelah didapati menghina perintah Mahkamah Tinggi yang dikeluarkan sebelum ini.
Pesuruhjaya Kehakiman, Datuk Zamani Abdul Rahim memutuskan demikian setelah mendapati pihak UUM gagal mematuhi perintah injunksi yang menghalang universiti itu daripada meneruskan program Sarjana Pengurusan Perniagaan (MBA) yang dijalankan oleh KIC Management Sdn. Bhd.
Zamani yang membuat keputusan itu di dalam kamar memberikan tempoh dua minggu bermula hari ini untuk Nordin menjelaskan denda. Sekiranya gagal berbuat demikian, beliau boleh dihukum penjara selama sebulan.
Sementara itu, peguam C.V. Krishnadevan yang mewakili KIC Management Sdn. Bhd., berkata, Nordin telah menghina mahkamah kerana gagal mematuhi perintah injunksi tersebut.
"KIC Management Sdn. Bhd. memperoleh injunksi secara ex-parte (sebelah pihak) dalam kamar daripada Mahkamah Tinggi pada 8 Julai tahun lalu.
"Permohonan injunksi tersebut dibuat setelah pihak UUM melalui surat bertarikh 18 Mei 2009, membatalkan perjanjian usahasama dengan syarikat untuk mengendalikan program ini berkuat kuasa 1 Jun," katanya di sini hari ini.
Dalam pada itu, Dr. Nordin yang ditemui berkata, pihaknya menghormati keputusan mahkamah tersebut.
"Saya akan berbincang dengan peguam saya, Datuk Hashim Jahaya untuk tindakan selanjutnya," katanya.

No comments:

Post a Comment