Search This Blog

Friday, January 22, 2010

Awang Hitam lagak raja

Oleh Mohd Firdaus Ibrahim
mfirdaus@hmetro.com.my
2010/01/22 KUALA LUMPUR: Biarpun mereka orang asing, kelibat ‘Awang Hitam’ dari Afrika bukan saja memeningkan kepala pihak berkuasa, malah perlakuan kumpulan terbabit yang bagaikan raja di sesuatu penempatan didiami turut mengundang kebimbangan penduduk tempatan sejak beberapa bulan lalu.


PERIKSA...anggota polis memeriksa warga Afrika di Ampang Point.
TAHAN...seorang warga Afrika yang ditahan di Ampang Point. Ini berikutan perlakuan biadab mereka mengganggu rakyat tempatan terutama ketika bergerak secara berkumpulan.


Tidak cukup dengan itu, kumpulan terbabit kini tidak lagi segan silu melakukan serangan seksual secara terbuka terhadap kepada wanita yang membeli-belah di kompleks perniagaan biarpun kawasan berkenaan lokasi tumpuan ramai.


Berikutan itu, satu operasi dinamakan ‘Ops Gagak Hitam’ digerakkan pihak polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ampang Jaya bagi membanteras gejala tidak bermoral itu.


Operasi yang dilakukan setiap hari bermula Jumaat minggu lalu, menampakkan hasilnya apabila kumpulan terbabit sudah mula mendisiplinkan diri berikutan bimbang dicekup pihak berkuasa.


Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Abdul Jalil Hassan, berkata dalam operasi berkenaan pihaknya menahan hampir 20 warga Afrika yang melakukan pelbagai kesalahan.


“Malah, kami juga menyerbu satu kelab malam di Bandar Baru Ampang di sini, baru-baru ini dan memberkas dua pesalah dari kumpulan terbabit kerana mempunyai dokumen (perjalanan) meragukan,” katanya.


Menurutnya, perlakuan biadab warga Afrika yang berani melakukan gangguan seksual di kawasan ramai perlu diberi perhatian serius kerana jika dibiarkan ia mungkin menjadi lebih rumit.


“Tidak mustahil jika mereka melakukan perbuatan jenayah lebih buruk berikutan keberanian melakukan gangguan berkenaan walaupun di kawasan tumpuan ramai.


“Sikap terlalu mengalah dan baik sangka rakyat tempatan terhadap warga asing dimanipulasi kumpulan terbabit...senang cakap, bagi muka pijak kepala,” katanya.


Abdul Jalil berkata, pihaknya akan meneruskan operasi berkenaan sepanjang masa bagi meminimumkan kesalahan dilakukan kumpulan berkenaan.


“Kami berharap orang ramai memberikan kerjasama kepada pihak berkuasa dengan melaporkan perbuatan tidak bermoral kumpulan warga Afrika itu,” katanya.

No comments:

Post a Comment