Search This Blog

Tuesday, November 1, 2016

Tiga remaja perempuan positif syabu
Pegawai AADK melakukan saringan air kencing dalam Operasi Sempadan di Kompleks Kastam, Imigresen, Kuarantin dan Keselamatan (ICQS). FOTO Amran HamidZuliaty Zulkiffli
am@hmetro.com.my


Bukit Kayu Hitam: Tiga remaja perempuan positif syabu ditahan ketika pemeriksaan oleh Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) di Kompleks Kastam Imigresen dan kuarantin (KIK) di sini, tengah hari tadi.

Semua mereka berusia 19 tahun yang berasal dari Perlis itu adalah antara 51 orang daripada 249 yang ditahan di sempadan Malaysia-Thailand sejak operasi bermula Sabtu lalu.

Ketua Operasi AADK negeri Megat Rodzep Megat Teh berkata, operasi itu bertujuan untuk membanteras kegiatan penagihan dadah di sempadan berikutan musim perayaan.

Beliau berkata, kebanyakan ditahan adalah warga tempatan yang pergi ke Thailand hanya untuk berhibur dan mengambil pil khayal untuk lalok.

"Semua mereka yang ditahan dibawa ke pejabat kami di sini untuk siasatan lanjut dan kes disiasat mengikut Seksyen 3 (1) Akta Penagihan Dadah (Rawatan dan Pemulihan) 1983.

"Daripada jumlah itu kami turut menahan 18 penagih termasuk remaja berusia 13 tahun di tiga port berasingan di kawasan lingkungan sempadan sepanjang tempoh operasi," katanya.
Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 31 Oktober 2016 @ 5:48 PM

No comments:

Post a Comment