Search This Blog

Tuesday, November 1, 2016

Ganja satu tan dalam loriPemandu dan kelindan lori yang ditahan bersama bungkusan ganja yang dirampas.Agensi
Jakarta: Pasukan Bahagian Pencegahan Dadah Polis Metro Jaya di sini, melumpuhkan sindiket pengedaran di ibu kota apabila merampas satu tan metrik ganja dalam sebuah lori.

Detik.com melaporkan Pengarah Narkotik Polis Daerah Metro Jaya John Turman Panjaitan berkata, sepasukan polis dari Bahagian Pencegahan Dadah menahan sebuah lori di pintu keluar Tol Jalan Lingkaran Luar Jakarta di Bambu Apus Cipayung, Jakarta Timur, kira-kira 8 malam tadi.

“Kami sudah satu minggu mengintip perjalanan lori itu. Ganja itu dibawa dari Aceh, perjalanan ke Jakarta selama satu minggu.

“Pemandunya diupah 20 juta rupiah (RM6,400) untuk satu perjalanan,” katanya.

Polis mendapati lori itu dipenuhi muatan ganja mampat dan polis turut menahan pemandu serta kelindan.

Pemandu lori itu memberi alasan hanya mengikut arahan pelanggannya dari Aceh yang meminta barangan dihantar ke Jakarta dan dia hanya mengambil upah penghantaran.

Pemandu dan kelindan lori yang masing-masing berusia 39 dan 44 tahun berasal dari Aceh, ditahan bagi siasatan lanjut.

Wilayah Aceh terkenal sebagai pusat tanaman pokok ganja secara haram dan baru-baru ini, polis memusnahkan 189 hektar ladang ganja di tiga daerah iaitu di Aceh Besar, Gayo Lues dan Nagan Raya.

Ladang-ladang ganja itu berada di hutan pergunungan dan tebing-tebing curam di kawasan pedalaman dan sukar untuk dilalui oleh orang awam dan pihak berkuasa.
Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 31 Oktober 2016 @ 6:47 PM

No comments:

Post a Comment