Search This Blog

Tuesday, November 1, 2016

Ajal ngeri penjual ikan cetus kemarahan rakyat Maghribi


REUTERS - JENAZAH Mouhcine diusung dalam satu majlis pengebumian di Al-Hoceima kelmarin.


AL HOCEIMA, Maghribi – Beribu-ribu orang menghadiri majlis pengebumian seorang penjual ikan yang mati dalam keadaan mengerikan di dalam mesin pengisar sebuah lori sampah sehingga mencetuskan kemarahan rakyat negara Afrika Utara itu.
Mouhcine Fikri, 31, mati pada Jumaat lalu di dalam lori majlis perbandaran Al-Hoceima ketika mangsa membantah tindakan kakitangan majlis perbandaran yang menyita dan memusnahkan barang jualannya.
Sekeping gambar menunjukkan mangsa dalam keadaan kepala dan lengan terjulur dari bawah mesin pengisar lori itu menjadi viral di media sosial. Imej itu membangkitkan kemarahan dan bantahan rakyat di seluruh negara termasuk di ibu kotanya, Rabat.
Siaran rakaman dalam talian menunjukkan beribu-ribu orang mengiringi ambulans yang membawa jenazah Mouhcine di Al-Hoceima kelmarin.
Menteri Dalam Negeri, Mohamed Hassad mengutuk insiden itu dan berjanji akan menyiasat dan menghukum mereka yang bertanggungjawab.
“Tiada siapa berhak melayan dia seperti ini,” katanya tanpa menjelaskan tentang bagaimana mangsa meninggal dunia.
Namun, seorang aktivis hak asasi manusia memberitahu agensi berita AFP bahawa pihak berkuasa memaksa peniaga ikan itu memusnahkan beberapa kotak berisi ikan todak kerana haiwan itu dilindungi.
“Barangan ini amat berharga,” kata Fassal Aoussar daripada Persatuan Hak Asasi Manusia Maghribi.
“Peniaga ikan itu melompat ke dalam mesin pengisar itu untuk menyelamatkan barangannya,” kata Fassal. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=1101&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz4OiAyNoDP 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment