Search This Blog

Thursday, October 6, 2016

Wanita tidur dengan mayat didakwa

Oleh AQMAR ALLADAD

MEI YEN dibawa keluar dari Mahkamah Majistret Kuala Lumpur semalam selepas didakwa menyebabkan kematian anak sendiri dan menagih dadah.

KUALA LUMPUR – Seorang wanita yang tidur bersama mayat ahli keluarganya dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini semalam atas dua pertuduhan iaitu menyebabkan kematian anak sendiri dan mengambil dadah jenis syabu.

Tertuduh Kaw Mei Yen, 36, bagaimanapun mengaku tidak bersalah selepas kedua-dua pertuduhan terhadapnya dibacakan di hadapan Majistret Husna Dzulkifly.

Bagi pertuduhan pertama, tertuduh sebagai seorang ibu kepada Cheah Kai Wen, berumur tujuh bulan, didakwa mengabaikan bayinya sehingga menyebabkan mangsa mati.

Mei Yen yang tidak bekerja didakwa melakukan perbuatan itu di Blok 3C1-2-11 Apartment Nova 2, Taman Sri Sinar, Kepong, Sentul di sini antara 26 Julai hingga 19 September lalu.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 31 Akta Kanak-Kanak 2001 yang boleh dihukum denda tidak melebihi RM20,000 atau penjara tidak me­lebihi 10 tahun atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

Bagi pertuduhan kedua, ujian air kencing Mei Yen didapati positif mengambil syabu.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di Tingkat 5, Pejabat Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik Daerah Sentul pada pukul 2 petang, 28 September lalu.

Bagi kesalahan itu, Mei Yen didakwa di bawah Seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang memperuntukkan hukuman denda tidak melebihi RM5,000 atau penjara maksimum dua tahun.Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=1006&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_02.htm#ixzz4MG4uMtaU
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment