Search This Blog

Friday, October 7, 2016

Tiga sekeluarga didakwa dagang dua kanak-kanak


7 OKTOBER 2016
Mahkamah

Mahkamah
KUALA LUMPUR - Tiga sekeluarga warganegara Myanmar didakwa di Mahkamah Sesyen Ampang, di sini hari ini atas dua pertuduhan memperdagangkan dua kanak-kanak senegaranya, bulan lepas.

Yunus Bai, 49; dan isterinya, Juma Bi, 43; dan anak perempuan mereka, Sufia, 16; mengaku tidak bersalah terhadap kedua-dua pertuduhan yang dibacakan di hadapan Hakim Azrul Darus.

Pasangan suami isteri yang tidak bekerja itu dan anak mereka didakwa bersama-sama telah memperdagangkan seorang kanak-kanak lelaki berumur 10 tahun bagi maksud eksploitasi di Pangsapuri Seri Nilam, Bandar Baru Ampang, di sini pada 1 pagi, 26 September lepas.

Bagi pertuduhan kedua, mereka didakwa bersama-sama telah memperdagangkan seorang kanak-kanak perempuan berumur lima tahun bagi maksud eksploitasi di tempat, masa dan tarikh sama.

Pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 14 Akta Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran 2007 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan boleh juga didenda, jika sabit kesalahan.

Pegawai Pendakwa Inspektor Shamsiah Noor Zakaria tidak menawarkan sebarang jaminan dengan alasan ketiga-tiga tertuduh adalah warganegara asing.

Mahkamah tidak membenarkan kesemua tertuduh yang tidak diwakili peguam diikat jamin dan menetapkan 9 November untuk sebutan semula kes. - Bernama

No comments:

Post a Comment