Search This Blog

Thursday, October 6, 2016

Taufan Matthew akibatkan kemusnahan


6 OKTOBER 2016
Taufan Matthew

Taufan Matthew Sebuah kenderaan membawa penduduk meredah banjir selepas Matthew membadai Port-au-Prince, kelmarin. - Foto: AFP
PORT-AU-PRINCE -  HAITI . Taufan terkuat di Caribbean yang membawa angin kencang berkelajuan 240 kilometer sejam, hujan lebat dan banjir membadai Haiti dan Republik Dominic serta turut meragut sekurang-kurangnya tujuh nyawa.

Ribut Kategori Empat, taufan Matthew itu turut menyebabkan banyak infrastruktur musnah termasuk jambatan menghubungkan kawasan selatan dengan Port-au-Prince dilaporkan runtuh.

Timbalan Datuk Bandar, Marie Claudette Regis Delerme berkata, 70,000 penduduk di Les Cayes terperangkap dalam banjir dan banyak atap rumah diterbangkan angin kencang.

Sementara itu, anggota penyelamat memaklumkan jumlah kematian dijangka meningkat selepas operasi mencari dan menyelamat (Sar) giat dijalankan.

Difahamkan, lebih 9,000 penduduk Haiti diarah berpindah dan ditempatkan di pusat penempatan sementara.

Matthew kini dilaporkan bergerak ke luar pantai timur utara Cuba menuju ke pantai timur Amerika Syarikat termasuk Florida, Georgia, South Carolina dan North Carolina di mana amaran kecemasan telah dikeluarkan oleh pihak berkuasa serta penduduk di beberapa kawasan dipindahkan segera. - Agensi

No comments:

Post a Comment