Search This Blog

Thursday, October 6, 2016

Taufan Chaba ragut 6 nyawa di Korea Selatan

KHAMIS, 6 OKTOBER 2016 @ 1:26 PM

 ANGGOTA penyelamat mengangkat mangsa banjir berikutan Taufan Chaba yang melanda di Ulsan. - Foto AP

SEOUL: Enam terkorban dan empat lagi hilang apabila Taufan Chaba membadai pantai selatan Korea Selatan dengan angin kencang dan hujan lebat yang menyebabkan banjir kilat.

Ribut ganas berkenaan melepasi selatan semenanjung Korea pada Rabu, melanda pelabuhan Busan, bandar raya kedua terbesar negara itu, dan bandar raya perindustrian Ulsan.

Di Ulsan, seorang lelaki lemas berhampiran pangsapurinya dan seorang wanita ditemui mati di tempat letak kenderaan bawah tanah yang dinaiki air.

Lebih 230,000 rumah seluruh kawasan pesisir pantai mengalami gangguan elektrik, tetapi Korea Electric Power Corp, berkata bekalan dipulihkan menjelang pagi tadi.

 Di Ulsan , lokasi kemudahan pengeluaran utama Hyundai Motor, dua loji pembuatan kereta terpaksa ditutup apabila taufan berkenaan melanda dan satu kekal tidak beroperasi pada Khamis disebabkan kerosakan akibat banjir.

 Video daripada kamera pemantauan awam menunjukkan kereta, peti sejuk dan serpihan lain terapung di jalan raya yang dinaiki air dan penduduk meredah air berlumpur separas dada. Satu lagi rakaman di media sosial menunjukkan ombak besar memecahkan kaca tingkap sebuah kedai dan bumbung rumah kayu terkoyak selepas diterbangkan ke dalam sungai yang melimpah dan dihanyutkan di bawah jambatan rendah.

Ribut itu turut mengganggu persediaan penganjuran pameran filem terbesar Asia, Pesta Filem Antarabangsa Busan, yang dijadualkan dibuka petang ini. - AFP

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/199414

No comments:

Post a Comment