Search This Blog

Sunday, October 2, 2016

Tangan tersangkut dalam mangkuk tandas gara-gara gigi


WARTAWAN SINAR HARIAN
1 OKTOBER 2016
Tangan tersangkut dalam mangkuk tandas gara-gara gigi

Tangan tersangkut dalam mangkuk tandas gara-gara gigi Mangsa dibaringkan selepas berjaya diselamatkan anggota bomba, hari ini. Foto Ihsan BOMBA


KUALA LUMPUR - Nasib malang bagi seorang wanita warga emas berusia 65 apabila tangannya tersangkut dalam lubang tandas hari ini.

Lebih memilukan, dia terpaksa berhadapan situasi mencemaskan itu dalam masa empat jam sebelum tangannya dikeluarkan sepasukan anggota bomba dalam kejadian di sebuah rumah di Jalan Lekiu kira-kira jam 7 pagi.

Mangsa dikatakan cuba mengambil gigi palsu yang terjatuh dalam lubang tandas sebelum tangannya tersangkut dalam lubang itu.

Ketua Pusat Gerakan Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Kuala Lumpur, Samsol Maarif Saibani berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan pada jam 7.47 pagi.Katanya, seramai tujuh anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Hang Tuah tiba ke lokasi sejurus kemudian.

“Operasi penyelamatan mangsa terpaksa menggunakan mesin hacket yang dibawa oleh Persatuan Bomba Sukarela Bukit Bintang tetapi gagal.

"Semasa kejadian, petugas Bomba Kuala Lumpur juga berada di lokasi dan meminjam hacket jenis heavy duty daripada syarikat pembinaan yang berada bersebelahan ibu pejabat Jabatan Bomba Penyelamat Wilayah, Persekutuan Kuala Lumpur.

"Pihak mereka memberi kerjasama dan menghantar peralatan  bersama seorang pekerja dan operasi dilakukan sehingga tangan mangsa berjaya dikeluarkan pada jam 11.32 pagi sebelum dibawa ke hospital,” katanya.

No comments:

Post a Comment