Search This Blog

Thursday, October 6, 2016

Syarikat jana jualan RM20 juta jual mesin penapis air tanpa lesen diserbu

06/10/2016 6:10pm

Oleh KASANABILAH KAMARUL ZAMAN
KUALA TERENGGANU – Helah sebuah syarikat jualan langsung menjual mesin penapis air tanpa lesen sejak lima tahun lalu terbongkar selepas penguat kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan menyerbu premis terbabit di Jalan Sultan Zainal Abidin di sini hari ini.

Dalam serbuan pada pukul 10.30 pagi itu, sebanyak 228 unit mesin penapis air yang dianggarkan bernilai kira-kria RM650,000 telah dirampas oleh pasukan penguat kuasa KPDNKK terbabit.

Pengarahnya, Azlan Abd. Samat berkata, sewaktu serbuan, pengurusan syarikat jualan langsung itu sedang mengadakan taklimat pemasaran terhadap 25 jurujual yang rata-ratanya berusia dalam lingkungan 30-an.

"Siasatan awal menerusi semakan di ibu pejabat KPDNKK Putrajaya mendapati syarikat terbabit tidak mempunyai lesen jualan langsung.

"Syarikat tersebut yang menjalankan perniagaan menggunakan sistem piramid dipercayai telah beroperasi selama lima tahun di negeri ini dan memperoleh nilai jualan kira-kira RM20 juta sepanjang tempoh tersebut," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini. - K! ONLINEArtikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=1006&pub=Kosmo&sec=Terkini&pg=bt_24.htm#ixzz4MJKJOyim
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment