Search This Blog

Thursday, October 6, 2016

Pukul warga emas, pemilik pusat jagaan ditahan

JENAYAH KHAMIS, 6 OKTOBER 2016 @ 4:25 PM

Oleh Nor Hayati Zainudin bhnews@bh.com.my

PENGHUNI pusat jagaan warga emas di Taman May Fair, Klebang dipindahkan ke Rumah Seri Kenangan Cheng di Melaka. - Foto Muhammad Zuhairi Zuber

MELAKA: Polis menahan pemilik sebuah pusat jagaan warga emas di Taman May Fair, Klebang, di sini, awal pagi tadi susulan seorang wanita warga emas berusia 70-an dipukul di kepala.

 Ketua Polis Daerah Melaka Tengah, Asisten Komisioner Shaikh Abdul Adzis Shaikh Abdullah, berkata lelaki berusia 56 tahun itu ditahan kira-kira jam 1 pagi di pusat jagaan berkenaan.

"Kami menahan lelaki itu bagi membantu siasatan kerana menerima laporan yang mendakwa dia memukul kepala seorang wanita warga emas yang berada di bawah jagaannya.

"Kami masih menunggu perintah tahanan reman daripada mahkamah bagi menjalankan siasatan mengikut Seksyen 336 Kanun Keseksaan," katanya ketika dihubungi, sebentar tadi.

 Sementara itu, tinjauan BH ke pusat jagaan berkenaan mendapati Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) negeri sudah memindahkan semua penghuni ke Rumah Seri Kenangan Cheng di sini.

 Pengarah JKM negeri, Burhanuddin Bachik ketika ditemui berkata, seramai 16 penghuni lelaki dan seorang wanita sudah dipindahkan, manakala seorang lagi penghuni wanita dibawa balik oleh warisnya.

 "Semua penghuni ini akan berada di pusat jagaan sementara selama tiga bulan, sebelum waris mereka dihubungi untuk mengambil semula atau menghantar ke pusat jagaan lain yang sesuai," katanya.

BH kelmarin melaporkan, kerajaan negeri memberi tempoh selama lima hari kepada pemilik pusat jagaan berkenaan untuk menutup operasi susulan kejadian berkenaan.

EXCO Wanita, Pembangunan Keluarga dan Hal Ehwal Kebajikan negeri, Datuk Latipah Omar, dilaporkan berkata selain kes itu menjadi viral di media sosial, arahan penutupan juga disebabkan premis terbabit tidak berdaftar.

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/199495

No comments:

Post a Comment