Search This Blog

Friday, October 7, 2016

Pakistan kenakan hukuman lebih berat kes 'pembunuhan bermaruah'

JUMAAT, 7 OKTOBER 2016 @ 11:35 AM


 GAMBAR menunjukkan rekod polis, mangsa 'pembunuhan bermaruah', Tasleem, yang ditembak oleh abangnya, dilihat di ibu pejabat polis Lahore. - Foto AP

 ISLAMABAD: Walaupun berdepan bantahan kumpulan konservatif, ahli perundangan Pakistan pada Khamis mengambil langkah penting mengekang peningkatan kes 'pembunuhan bermaruah' di negara itu dengan melaksanakan hukuman lebih berat.

 Ia juga menutup sebarang ruang yang membolehkan pembunuh bebas.

Kemarahan memuncak di Pakistan berikutan siri pembunuhan kejam yang dilakukan atas nama menjaga maruah keluarga.

 Lebih 1,000 wanita dibunuh tahun lalu, selalunya oleh bapa, saudara lelaki atau suami yang percaya mangsa mencemar nama baik keluarga dengan mengahwini lelaki pilihan sendiri, atau sekadar bertemu atau dilihat duduk dengan lelaki.

Mereka yang melakukan pembunuhan itu juga hampir tidak dihukum langsung. Selari dengan undang-undang Syariah, kanun perundangan Pakistan sejak 1990-an membolehkan keluarga mangsa memaafkan pembunuh.

Oleh kerana pembunuh dalam kes itu selalunya saudara rapat, keluarga mangsa selalunya memaafkan mereka.

Langkah yang diluluskan pada Khamis itu melaksanakan hukuman mandatori penjara 25 tahun bagi sesiapa disabitkan bersalah membunuh atas nama maruah dan melarang anggota keluarga memaafkan pembunuh.

Saudara mara mangsa cuma boleh memaafkan pembunuh yang dihukum mati, yang membolehkan hukuman dikurangkan kepada penjara.

Aktivis dan pembangkang yang menyokong undang-undang itu berkata ia adalah kemajuan dalam arah yang tepat walaupun perlu pergi lebih jauh untuk memansuhkan usaha memaafkan pembunuh. - AP

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/199731

No comments:

Post a Comment