Menterinya, Datuk Seri Fadillah Yusof berkata, pihaknya memandang serius dakwaan daripada Perkobf dan kegiatan ketirisan yang berlaku di bahagian pengurusan serta jabatan terlibat dengan mengambil tender kontraktor pada harga di bawah kadar ditetapkan Kementerian Kerja Raya.
“Tanggungjawab kementerian dalam penyenggaraan jalan hanyalah terhad kepada jalan Persekutuan sahaja. Sekiranya melibatkan jalan di bawah seliaan kementerian tindakan tegas akan diambil.
“Mana-mana pihak termasuk Perkobf yang mempunyai bukti berlakunya dakwaan itu juga boleh tampil mengemukakan bukti kepada saya sendiri. Saya memberi jaminan tindakan tegas akan diambil jika dakwaan berke­naan terbukti sahih,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.
Sementara itu, Yang Dipertua Persatuan Keselamatan Pengguna Kuala Lumpur, Samsudin Muhamad Fauzi berkata, sekurang-kurangnya 60 peratus kontraktor bumiputera Kelas F gagal mendapat bayaran daripada projek terdahulu sehingga terpaksa menye­rahkan projek penurapan jalan kepada pihak ketiga.
Menurutnya, kesukaran itu menyebabkan mereka tersepit, lantas terpaksa meminjam daripada ah long sekiranya ingin meneruskan projek yang seterusnya.