Search This Blog

Thursday, October 6, 2016

Empat pendatang maut akibat sesak nafas dalam trak

DUNIA KHAMIS, 6 OKTOBER 2016 @ 9:29 AM

XALAPA: Empat pendatang meninggal dunia akibat asfiksia dan kekurangan air ketika dalam perjalanan ke Amerika Syarikat dalam sebuah trak dipenuhi kira-kira 50 pendatang Amerika Tengah dan seorang dari Ecuador dalam kejadian di timur Mexico, kata pegawai pada Rabu. Mangsa tidak minum atau makan selama 48 jam apabila ditinggalkan empat penyeludup di jalan raya di Novara di negeri Veracruz, pada Selasa, kata Institut Migrasi Kebangsaan.

 Pendatang itu termasuk 53 rakyat Guatemala, seorang warga El Salvador dan seorang Ecuador yang membayar AS$900 (RM3,721) setiap seorang untuk mengikuti perjalanan dalam trak pejabat pos palsu Mexico.

 Trak itu Walaupun mereka merayu meminta bantuan, penyeludup enggan berhenti sehingga diberitahu empat meninggal dunia, menurut kenyataan.

Sepuluh rakyat Guatemala masih berada di hospital. Enam kanak-kanak ialah antara pendatang itu dan dibawa ke pejabat perkhidmatan sosial tempatan.

Laporan polis menyebut pendatang mula menendang bahagian sisi trak kerana tidak boleh bernafas dengan baik. Penyeludup menghentikan kenderaan dan memukul pendatang sebelum meninggalkan mereka, menurut laporan.

 Mexico melancarkan kempen membanteras pendatang haram di selatan sempadannya pada 2014 selepas Amerika Syarikat mengisytiharkan krisis kemanusiaan disebabkan kebanjiran ramai kanak-kanak tidak diiringi penjaga dari Amerika Tengah. - AFP

GAMBAR hiasan, trak yang membawa pendatang di sempadan Mexico. - Foto drivetosouthamerica.com  
Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/199333

No comments:

Post a Comment