Search This Blog

Sunday, October 2, 2016

Ditahan selepas baru dapat stok dadah


WARTAWAN SINAR HARIAN
2 OKTOBER 2016
Ditahan selepas baru dapat stok dadah

Ditahan selepas baru dapat stok dadah A Asmadi (kanan) melihat pemeriksaan dijalankan dalam Ops Pencegahan Jenayah di Kuala Sungai Baru.
ALOR GAJAH - Baru mendapat stok dadah, bagaimanapun seorang remaja lelaki tidak sempat menikmatinya apabila dia ditahan sepasukan polis di tepi jalan di Kuala Sungai Baru di sini.

Menurut sumber, dalam kejadian Khamis lalu, remaja berusia 20 tahun itu dalam perjalanan pulang ke rumah selepas mengambil stok ditahan selepas singgah di sebuah pasar raya, kira-kira jam 5.30 petang.

"Lelaki yang menggelabah cuba lari daripada polis beberapa meter dari pasar raya namun gagal, dan pemeriksaan pada badannya menemukan dua paket plastik berisi dadah disyaki syabu.

"Dia dipercayai baru menyambar stok dan mahu balik ke rumah untuk hisap dadah tapi tak sempat selepas ditahan di kawasan berhampiran pasar raya terbabit," katanya.

Sementara itu, Superintenden A Asmadi Abd Aziz berkata, lelaki berkenaan didapati positif dadah disyaki methampetamine selepas dibawa ke Balai Polis Kuala Sungai Baru untuk menjalani ujian saringan urin.

"Remaja itu ditahan kerana memiliki dadah syabu seberat kira-kira 3 gram dan siasatan ke atasnya dilakukan mengikut Seksyen 12(2) dan Seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952.

"Dia yang bekerja sebagai buruh ditahan dalam Ops Pencegahan Jenayah (Op Lejang Khas) di sekitar kawasan Sungai Tuang dan Kuala Linggi dari jam 3 hingga 7 petang pada 29 September lalu," katanya di sini, semalam.

A Asmadi berkata, dua lelaki warga Indonesia dipercayai pendatang asing tanpa izin (Pati) turut ditahan ketika pemeriksaan secara rawak dalam operasi selama empat jam itu.

"Kedua-dua lelaki berusia 25 dan 26 tahun itu ditahan ketika menunggang motosikal bersama-sama dan pemeriksaan dilakukan mendapati mereka gagal menunjukkan sebarang dokumen perjalanan.

Asmadi berkata, operasi berkenaan akan dilanjutkan di sekitar Alor Gajah sehingga hari ini sebagai usaha untuk menangani kes kecurian motosikal yang menjadi penyumbang utama indeks jenayah di Melaka iaitu kira-kira 45 peratus.

"Tumpuan adalah untuk mengesan suspek serta pemilik dan pengguna motosikal curi, selain aktiviti penagihan dan pemilikan dadah yang tidak dinafikan sebahagiannya mempunyai hubung kait dengan kes curi motosikal untuk menampung pembelian dadah.

"Selain itu, operasi ini juga bagi mengekang aktiviti pecah rumah serta ragut di kawasan Kuala Sungai Baru sebagai destinasi riadah dan hujung minggu yang popular," katanya.

Beliau berkata, seramai 28 anggota terlibat dalam operasi itu, termasuk Sukarelawan Polis Diraja Malaysia dan Rela.

No comments:

Post a Comment