Search This Blog

Sunday, October 9, 2016

877 maut dibadai Taufan Matthew


GAMBAR yang dirakam dari udara kelmarin menunjukkan kerosakan teruk yang dialami di Jeremie, barat Haiti selepas dilanda Taufan Matthew. - AFP


PORT-AU-PRINCE, Haiti – Taufan Matthew mengakibatkan 877 orang maut dan puluhan ribu lagi hilang tempat tinggal di Haiti awal minggu ini, sebelum bera­lih menuju ke kawasan tenggara berhampiran perairan Amerika Syarikat (AS) semalam.
Ketibaan bencana alam di AS itu sekali gus mengakibatkan berlaku banjir, manakala bekalan elektrik dilaporkan terputus.
Jumlah kematian di Haiti, sebuah negara miskin, melonjak kepada 877 orang pada Jumaat lalu, demikian menurut maklumat daripada pihak berkuasa kepada agensi berita Reuters.
Taufan Matthew turut mengakibatkan pemindahan besar-besaran penduduk di kawasan pantai AS iaitu dari Florida hingga Georgia dan South Carolina hingga North Carolina.
Presiden AS, Barack Obama meminta orang ramai supaya tidak leka dan mematuhi peraturan keselamatan yang dikeluarkan pihak berkuasa.
“Potensi kejadian ribut, kehilangan nyawa dan kerosakan harta benda yang teruk akan berlaku,” kata Obama kepada pemberita selepas menghadiri taklimat bersama pegawai-pegawai pengurusan kecemasan.
Taufan Matthew disifatkan sebagai bencana alam paling teruk melanda AS selepas Superstorm Sandy yang berlaku kira-kira empat tahun lalu.
Taufan Matthew memusnahkan semenanjung barat Haiti pada Selasa lalu dengan hujan lebat dan angin kencang 233 kilometer sejam (km/j).
Setakat ini, seramai 61,500 orang terpaksa tinggal di pusat-pusat perlindungan, manakala sekurang-kurangnya tiga buah bandar di kawasan bukit dan pantai Haiti melaporkan puluhan penduduk di situ maut.
Datuk Bandar Chantal berkata, terdapat 86 orang terbunuh dengan kebanyakan mereka maut apabila rumah ditimpa pokok tumbang.
Sebanyak 20 lagi penduduk masih hilang di sebuah perkampungan pertanian.
Taufan Matthew yang tiba pantai Florida dengan angin selaju 195 km/j pula hanya menyebabkan sekurang-kurang­nya empat kematian.
Pusat Taufan Kebangsaan AS (NHC) menurunkan skala intensiti taufan taufan itu kepada Kategori 2 selepas kelajuan angin merosot kepada 177 km/j. – Reuters


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=1009&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz4MXZEskrZ 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment