Search This Blog

Thursday, October 6, 2016

38 syarikat keluarga dapat anugerah tenderTimbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM Datuk Azam Baki menunjuk kenderaan mewah yang disita bagi membantu siasatan kes rasuah dua pegawai kanan agensi kerajaan Sabah. - Foto MOHD ADAM ARININJunaidi Ladjana dan Mohd Ruzaini Zulkepli
am@hmetro.comy
am@hmetro.com,y

Kota Kinabalu: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sedang melakukan siasatan lanjut terhadap 38 syarikat dimiliki saudara-mara serta individu dipercayai proksi pengarah dan timbalan pengarah agensi kerajaan yang disyaki terbabit dalam kes rasuah projek kemudahan awam bernilai RM3.3 bilion di Sabah,

Menurut sumber, pengarah agensi kerajaan itu disyaki memberi tender infrastruktur berkenaan kepada lebih 17 syarikat dimiliki adik beradik dan proksinya manakala timbalannya menggunakan 21 syarikat dengan taktik yang sama sejak 2010.


SPRM juga sudah mengenalpasti lebih 40 individu bagi membantu siasatan kes itu serta akan memanggil saksi berkenaan dalam tempoh terdekat.

“Ada antara mereka terbabit secara langsung dalam dalam proses pemberian tender dan kerja. Ramai daripada mereka adalah pegawai jabatan air dan kontraktor," katanya.

Sehingga kini SPRM sudah menemui wang tunai RM114 juta daripada pengarah dan timbalan pengarah itu serta keluarga mereka selain sejumlah geran tanah, barang kemas, jam dan beg tangan berjenama serta aset lain yang belum diketahui nilainya.
Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 6 Oktober 2016 @ 5:09 PM

No comments:

Post a Comment