Search This Blog

Tuesday, September 27, 2016

Sawa cuba belit 3 anggota APM


tiga anggota APM berjaya menangkap ular sawa batik seberat 100kg selepas hampir 10 minit bertarung dengan reptilia itu dalam kejadian di Taman Fikri, Kemaman kelmarin.

KEMAMAN – Sepasukan tiga anggota Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) berdepan saat mencemaskan kira-kira 10 minit apabila seekor ular sawa batik sebe­rat 100 kilogram (kg) cuba menyerang dan membelit mereka di Taman Fikri dekat sini malam kelmarin.

Ketua Skuad APM, Ahmad Zaquan Aziz berkata, kejadian pada pukul 9.35 malam itu berlaku apabila tiga anggota APM itu mene­rima maklumat orang awam me­ngenai kehadiran ular tersebut di kawasan perumahan di Taman Fikri.

Menurut beliau, tiga anggota APM yang pergi ke Taman Fikri menemui seekor ular sawa sepanjang 3.6 meter dengan berat 100kg berada di dalam longkang.

“Tiga anggota APM mengambil masa kira-kira 10 minit untuk menumpaskan ular sawa tersebut yang cuba menyerang dan membelit anggota kita.

“Agak sukar untuk kita menangkap ular itu dengan keadaan gelap serta ruang yang sempit serta ular yang turut bertindak agresif.

“Namun dengan kepakaran yang ada kita berjaya menangkap haiwan tersebut menggunakan pencangkuk kayu,” kata beliau ketika ditemui di sini semalam.Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0927&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_04.htm#ixzz4LQZUeVqh
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment