Search This Blog

Friday, September 9, 2016

Polis Sabah Tahan Suspek Langgar Lari


Diterbitkan: Jumaat, 9 September 2016 11:07 AM
 MUGUTAN VANAR Oleh: MUGUTAN VANAR
editor@mstar.com.my


Paparan skrin daripada video yang direkodkan dari dalam sebuah kenderaan.
 
KOTA KINABALU: Polis menahan penunggang motosikal yang didakwa terlibat dalam kemalangan langgar lari yang menyebabkan seorang gadis berusia 13 tahun mengalami kecederaan di Luyang dekat sini.

Ketua Polis Kota Kinabalu, Asisten Comm M. Chandra berkata, suspek, seorang pekerja restoran mendakwa dia tidak berhenti selepas kemalangan itu kerana diserang asma dan terpaksa bergegas ke tempat kerja untuk mendapatkan inhaler.

ACP Chandra berkata lelaki itu ditahan pada pukul 8 pagi Jumaat oleh polis yang menyiasat kes itu kerana menunggang dengan cuai mengikut Seksyen 42 (1) Akta Pengangkutan Jalan yang membawa hukuman penjara lima tahun atau denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Pelajar tingkatan satu dari St Francis Convent itu melintas jalan di Jalan Kebajikan dan Jalan Kolam di Luyang pada kira-kira pukul 5.55 petang Khamis sebelum dilanggar penunggang motosikal terbabit.

Gadis itu dikejarkan ke Hospital Queen Elizabeth 2 di sini oleh orang ramai.

Dia pulih daripada kecederaan yang tidak dinyatakan.

Klip video yang direkodkan melalui kamera sebuah kereta menunjukkan kenderaan lain berhenti di persimpangan trafik.

Walau bagaimanapun, penunggang motosikal tidak menghiraukan lampu merah dan melanggar murid yang sedang melintas jalan pada masa itu.

Suspek mempunyai lesen yang sah dan tidak berada di bawah pengaruh alkohol atau dadah.

Siasatan masih berterusan.

No comments:

Post a Comment