Search This Blog

Tuesday, September 27, 2016

Padah rogol kekasih bawah umur

Oleh FIRDAUS HASSAN

ANGGOTA polis membawa Muhamad Ramzi (kiri) selepas dijatuhkan hukuman penjara 13 tahun dan empat sebatan oleh Mahkamah Sesyen Kota Bharu semalam.

KOTA BHARU – Seorang pemandu bot pelancong dijatuhkan hukuman penjara 13 tahun dan empat sebatan oleh Mahkamah Sesyen di sini semalam atas pertuduhan merogol kekasih bawah umur.

Hakim Adli Abd. Ghalib menjatuhkan hukuman terhadap Muhamad Ramzi Zulkifli, 21, selepas tertuduh didapati bersalah pada akhir kes perbicaraan.

Sebaik mendengar hukuman yang dijatuhkan kepadanya, tertuduh agak terkejut dan sempat berpaling ke arah ahli keluarga yang duduk di galeri awam mahkamah.

Muhamad Ramzi didakwa merogol mang­sa berusia 15 tahun ketika kejadian di sebuah rumah di Cherang Ruku, Pasir Puteh dekat sini pada pukul 10 malam pada 15 Ogos 2014.

Pendakwaan dilakukan mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan yang jika sabit kesalahan boleh dihukum penjara maksimum 20 tahun dan sebatan jika sabit kesalahan.

Pada prosiding itu, peguam dari Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan yang mewakili tertuduh merayu hukuman ke atas­nya diringankan.Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0927&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_07.htm#ixzz4LQYCmIZc
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment