Search This Blog

Friday, September 9, 2016

Nyaris maut rumah terbakar
RUMAH musnah 80 peratus akibat kebakaran. FOTO Zuliaty Zulkiffli

Zuliaty Zulkiffli
Alor Setar: Lelaki orang kurang upaya (OKU) lembam nyaris rentung selepas rumah dua tingkat didiaminya di Kampung Kebun Pinang di sini musnah dalam kebakaran, 2.50 pagi tadi.

Dalam kejadian 2.50 pagi itu, mangsa, Mohd Helmi Fazil, 22, dikatakan sedang tidur di rumah terbabit sebelum menyedari kediamannya terbakar.

Difahamkan jirannya yang menyedari kejadian menghubungi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) untuk membantu memadam kebakaran.

Pegawai Perhubungan Awam (PRO) JBPM negeri, Penguasa Bomba Nur Hafizah Muhammad Lukman berkata, pihaknya menerima panggilan kejadian itu pada 3 pagi dan sepasukan anggotanya dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Jalan Raja tiba di lokasi kejadian pada jam 3.08 pagi.

Beliau berkata, operasi diketuai Pegawai Bomba Kanan II Mohd Yazid Ismail bersama tujuh anggota dan dua jentera termasuk dari BBP Jalan Raja dan Alor Setar serta pasukan Kecemasan, Perubatan, Tindak Balas dan Perkhidmatan (EMRS).

"Anggota kami turut dibantu tiga Pasukan Bomba Sukarela (PBS) Seberang Nyonya, Simpang Empat dan Taman Mutiara seramai 18 anggota untuk memadam kebakaran dari merebak.

"Api dikawal pada 3.15 pagi dan kebakaran membabitkan kemusnahan rumah 80 peratus.

"Seorang lelaki OKU (Mohd Helmi) yang tinggal di rumah itu berjaya diselamatkan anggota bomba dalam keadaan separuh sedar dan dirawat oleh anggota EMRS," katanya.
Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 9 September 2016 @ 2:23 PM

No comments:

Post a Comment