Search This Blog

Friday, September 9, 2016

China hukum mati 5 lelaki pembunuhan ngeri

JUMAAT, 9 SEPTEMBER 2016 @ 7:55 AM

SHIJIAZHUANG: China menghukum mati lima lelaki yang melakukan empat pembunuhan ngeri bertujuan mendapatkan pampasan daripada syarikat perlombongan, lapor media rasmi semalam.

 Penjenayah itu disabitkan atas kesalahan mengarahkan 21 anggota geng untuk memukul mangsa dengan tukul hingga mati di lombong besi di wilayah Hebei dekat utara China, lapor agensi berita Xinhua yang memetik Mahkamah Agung China sebagai berkata.

 Mereka cuba membuat pembunuhan itu kelihatan seperti kemalangan sebelum menyamar sebagai waris mangsa untuk menuntut wang pampasan 1.8 juta yuan (RM1.1 juta), katanya.

Bagaimanapun, rayuan oleh Zhang WeiLan, Zhao Jun, Zhang Chengyong, Xu Chengde dan Yan Shiyong ke atas hukuman mati itu ditolak dua tahun lalu di Hebei, kata Xinhua.

Hukuman mati dilaksanakan selepas laporan mendedahkan bahawa pembunuhan sedemikian sering berlaku dalam sektor perlombongan di China sejak berdekad lalu.

Jun lalu, pendakwa raya China mendakwa 74 orang yang dipercayai ada kaitan dengan pembunuhan membabitkan 17 pelombong di enam kawasan di seluruh negara, kata akhbar Global Times.

Pembunuhan ngeri itu didakwa sama seperti gambaran dalam filem China "Blind Shaft" 2003, apabila dua penipu menyamar sebagai waris pekerja lombong yang mereka bunuh untuk mendapatkan wang pampasan. - Agensi

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/191119

No comments:

Post a Comment