Search This Blog

Friday, September 9, 2016

Anggota kongsi gelap ditembak mati


09 September 2016 1:04 AM
ANGGOTA polis forensik memeriksa kereta Proton Perdana  yang dinaiki

ANGGOTA polis forensik memeriksa kereta Proton Perdana yang dinaiki suspek di Jalan Bukit Lama Genting, Balik Pulau, Pulau Pinang, semalam. UTUSAN/AZMAN ASMAYATIM
PULAU PINANG 8 Sept. – Seorang anggota kongsi gelap yang mempunyai lima rekod jenayah, mati ditembak polis dalam kejadian berbalas-balas tembakan di Jalan Genting, Balik Pulau di sini hari ini.
Dalam kejadian pada kira-kira pukul 1.30 pagi itu, suspek, Khor Hock Yong, 44, yang menaiki kereta berwarna perak terlebih dahulu dikejar sepasukan kereta peronda polis sejauh kira-kira 10 kilometer dari Bayan Baru ke Balik Pulau.
Ketua Polis negeri, Datuk Abdul Ghafar Rajab berkata, suspek pada mulanya dikesan memandu dalam keadaan mencurigakan dan memakai topeng ski ketika terse­rempak dengan anggota polis.
“Suspek turut melepaskan beberapa das tembakan dan terkena pada kenderaan polis sebelum dia mati akibat terkena tembakan balas polis di dalam kereta.
“Kesemua lima anggota polis yang mengejar suspek tidak cede­ra,” katanya kepada pemberita di sini.
Menurut Abdul Ghafar, pemeriksaan ke atas kenderaan suspek menemukan pistol jenis Glock buatan Austria bersama 29 peluru .38 dan satu peluru automatik .45 yang dipercayai diperoleh secara haram.
Polis percaya senjata yang ditemukan itu turut digunakan suspek untuk mengancam dan me­lakukan jenayah ugutan, katanya.
“Suspek didapati positif dadah dan merupakan ahli kumpulan kongsi gelap yang sedang dipantau ketat Kementerian Dalam Negeri.
“Mayat suspek dihantar ke Hospital Pulau Pinang untuk bedah siasat,” katanya.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/jenayah/anggota-kongsi-gelap-ditembak-mati-1.380538#sthash.dJBde4v7.dpuf

No comments:

Post a Comment