Search This Blog

Friday, September 9, 2016

33 terkandas dalam kereta kabel di Mont Blanc

JUMAAT, 9 SEPTEMBER 2016 @ 12:40 PM

 GAMBAR fail menunjukkan kereta kabel berada di puncak Mont-Blanc menghubungkan puncak Aiguille du Midi ke puncak Helbronner di Itali, atas Seracs dan crevasses daripada Glacier des Géants (Glacier of the Giants) diambil pada 5 Ogos tahun lalu. - Foto AFP

GRENOBLE (Perancis): Kira-kira 33 pelancong, termasuk seorang kanak-kanak 10 tahun, terpaksa bermalam dalam kereta kabel yang terperangkap beribu-ribu meter di kawasan glasier Mont Blanc sementara menanti operasi menyelamat bersambung awal pagi ini.

Kereta kabel itu tersekat semalam kira-kira jam 3.40 petang (waktu tempatan) menyebabkan 110 orang terperangkap pada ketinggian 3,800 meter di pergunungan Alps Perancis selepas dilaporkan mengalami masalah teknikal.

 Seramai 77 orang berjaya dipindahkan, termasuk 48 orang yang diterbangkan helikopter manakala 30 lagi dalam kereta kabel yang paling dekat dengan tanah berjaya keluar dengan bantuan penyelamat.

 Pelancong lain terpaksa menghabiskan masa tergantung di udara sepanjang malam pada altitud yang tinggi dan cuaca buruk selepas operasi menyelamat dihentikan.

Pengawas rantau Haute-Savoie, Georges François Leclerc, berkata misi menyelamat disambung semula pada jam 6.30 pagi ini jika cuaca mengizinkan. "Kami terpaksa menghentikan operasi menyelamat pada jam 8.45 malam semalam atas sebab-sebab keselamatan.

 "Keadaan gelap dan cuaca menjadikan operasi menyelamat terlalu berbahaya," katanya yang bimbang tidak dapat menjamin keselamatan juruterbang, penyelamat dan pelancong yang terperangkap dalam kereta kabel.

 "Kejadian itu dikatakan berpunca dari kabel yang bersilang atas sebab-sebab yang tidak dapat dipastikan. Namun tiupan angin dikatakan mungkin memainkan peranan," kata Ketua Pegawai Eksekutif Syarikat Mont-Blanc yang menguruskan kereta kabel, Mathieu Dechavanne. - AFP

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/191188

No comments:

Post a Comment