Search This Blog

Thursday, August 4, 2016

Indonesia akan tenggelamkan 71 bot asingAFP - GAMBAR fail bertarikh 5 April lalu menunjukkan sebuah bot nelayan diletupkan oleh pihak berkuasa Indonesia di Kuala Langsa, Aceh.


JAKARTA – Indonesia akan menenggelamkan 71 bot asing yang dirampas pada hari kemerdekaannya bulan ini, kata seorang menteri kelmarin.
Pasukan tentera laut Indonesia merampas sebuah bot nelayan China sekitar di perairan Kepulauan Natuna pada Jun 2016.
Indonesia yang merupakan negara kepulauan terbesar di dunia, cuba menyekat kapal dan bot nelayan asing daripada menangkap ikan tanpa permit di wilayahnya, manakala Presiden Joko Widodo mendakwa, aktiviti perikanan haram mengakibatkan Jakarta kerugian berbilion-bilion dolar pada setiap tahun.
Sehingga kini, sebanyak 176 bot asing yang dirampas kerana menangkap ikan secara haram telah ditenggelamkan, manakala krunya ditahan. Sebahagian bot nelayan itu turut diletupkan secara terbuka.
Menteri Perikanan, Susi Pudjiastuti yang menge­tuai kempen itu berkata, sebanyak 71 bot asing yang dirampas kerana menangkap ikan secara haram akan ditenggelamkan pada 17 Ogos ini sempena Hari Kemerdekaan Indonesia Ke-71.
Beliau berkata, semua bot itu akan ditenggelamkan di pelbagai lokasi di Indonesia tanpa menyatakan negara asal bot-bot itu.
Sebelum ini, sebilangan bot dari negara-negara termasuk China, Thailand, Vietnam, Filipina dan Malaysia telah ditenggelamkan.
Semua bot yang akan ditenggelamkan lewat bulan ini tidak akan diletupkan.
“Ia ekoran aduan pertubuhan-pertubuhan alam sekitar bahawa tindakan meletupkan bot-bot ini akan memberi kesan buruk kepada persekitaran marin,” kata Susi. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0803&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz4GKhbl3Bm 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment