Search This Blog

Friday, August 12, 2016

10 banduan mati disyaki cuba lari dari penjara

JUMAAT, 12 OGOS 2016 @ 3:21 PM

 MANILA: Seramai 10 banduan di Filipina terbunuh selepas cubaan lari dari penjara dan menculik warden di pinggir bandar Manila gagal, kata pihak berkuasa hari ini.

Banduan termasuk dua warga China, sedang berjumpa warden penjara Bandar Paranaque di pejabatnya ketika letupan berlaku petang semalam, membunuh banduan itu dan mencederakan warden, kata jurucakap perkhidmatan penjara negara Inspektor Kanan, Xavier Solda.

Insiden berlaku ketika Presiden Filipina Rodrigo Duterte mengisytiharkan perang dadah, mengakibatkan beratus-ratus pengedar dadah dibunuh dan ribuan lagi ditangkap dan penjara penuh sesak.

Siasatan awal mendapati letupan berpunca dari bom tangan selain menemui sepucuk pistol di tempat kejadian, kata Solda.

Menurutnya banduan yang mati adalah tahanan berprofil tinggi yang ada kaitan dengan dadah dan rompakan. Beliau berkata, banduan itu meminta untuk bertemu warden tetapi tidak jelas mengapa beliau berbuat demikian tanpa pengawal peribadi.

 "Satu-satunya individu yang boleh menyelesaikan isu ini adalah warden berkenaan tetapi beliau masih di hospital dan mungkin memerlukan pembedahan," kata Solda. - AFP


PETUGAS mengusung mayat banduan ke dalam kenderaan di bandar Paranaque, selatan Manila. - Foto EPA  

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/182447

No comments:

Post a Comment