Search This Blog

Monday, May 2, 2016

Wanita ‘bunuh’ janin dipenjara 100 tahun


AP - WILKINS (berbaju putih) memeluk seorang anggota polis selepas pembunuh anaknya dikenakan hukuman penjara selama 100 tahun.


BOULDER, Colorado – Seorang hakim di sini menjatuhkan hukuman penjara selama 100 tahun kelmarin ke atas seorang wanita yang didapati bersalah ‘mengeluarkan’ janin bayi perempuan daripada kan­dungan seorang wanita yang tidak dikenali.
Hakim Pusat Keadilan Daerah Boulder, Maria Berkentotter berkata, hukuman itu dilihat wajar dikenakan ke atas Dynel Catrece Lane, 36, yang melakukan serangan kejam dengan menggunakan sebilah pisau untuk ‘menjalankan pembedahan’ ke atas mangsa, Michelle Wilkins.
Lane melakukan perbuatan tidak berperikemanusiaan itu pada Mac tahun lalu apabila dia mempelawa mangsa ke rumahnya yang terletak di Longmont untuk melihat iklan pa­kaian bersalin di internet.
AP - LANE (belakang) dilihat menutup mata sebaik keputusan mahkamah dibacakan kelmarin.


Sebaik tiba di rumah, Lane kemudian menikam beberapa kali perut Wilkins dan membelahnya sebelum mengeluarkan bayi malang berkenaan.
Ketika kejadian itu berlaku, Wilkins yang hamil sembilan bulan bagaimanapun selamat selepas dikejarkan ke hospital.
Sementara itu, beberapa juri berkata, Lane yang pernah kehilangan bayi lelaki berusia 19 bulan akibat mati lemas pada 2002 mungkin menyebabkan dia bertindak kejam ke atas mangsa dan bayinya.
“Hakim, Berkentotter mengambil keputusan wajar selepas beliau meneliti bukti dan kesemua akuan kami. Saya berpuas hati akhirnya menerima keadilan untuk anak saya,” kata Wilkins. – AP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0501&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz47UJTk4un 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment