Search This Blog

Monday, May 2, 2016

Tujuh korban bangunan runtuh di KenyaAFP - ANGGOTA penyelamat Kenya menyelamatkan seorang kanak-kanak perempuan daripada runtuhan sebuah bangunan setinggi enam tingkat di Nairobi semalam.


NAIROBI – Angka korban insiden sebuah bangunan enam tingkat yang runtuh di ibu negara Kenya kelmarin telah meningkat kepada tujuh orang, manakala dengan jumlah mereka yang cedera seramai 121 orang, kata polis semalam ketika operasi menyelamat diteruskan untuk menarik mangsa dari bawah runtuhan.
Bangunan tersebut runtuh di kawasan kediaman Huruma di Nairobi pada lewat Jumaat selepas hujan lebat berterusan selama sehari menyebabkan beberapa bahagian bandar tersebut dilanda banjir.
“Tujuh orang disahkan terkorban dengan 121 orang lagi telah diselamatkan dan dikejarkan ke beberapa hospital di Nairobi,” kata Japheth Koome, ketua polis Nairobi kepada Reuters melalui telefon.
Tambahnya, operasi mencari dan menyelamat masih diteruskan kera­na bimbang masih ada mangsa terperangkap di bawah runtuhan bangunan se­tinggi enam tingkat itu.
Bagaimanapun, pihak berkuasa masih belum mengetahui jumlah penduduk yang berada di dalam bangunan berkenaan semasa ia runtuh.
Sementara itu, Palang Merah Kenya berkata, orang ramai daripada 150 isi rumah kini mendapatkan perlindungan di sebuah kampung berdekatan. – Reuters


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0501&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz47UJF3gyU 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment