Search This Blog

Monday, May 9, 2016

Padah abai, sebabkan kematian anak

Zuhairi Kassim. FOTO Sarah Zulkifli

Sarah Zulkifli

sarah@hmetro.com.my


Ampang: Ibu beranak tujuh yang sedang sarat hamil lapan bulan didenda RM25,000 oleh Mahkamah Sesyen di sini, hari ini, atas dua pertuduhan melakukan pengabaian dan dengan cuai menyebabkan kematian anak lelakinya berusia enam tahun di sebuah pangsapuri di Tasik Permai, di sini, dua tahun lalu.


Hakim Suraiya Mustafa Kamal menjatuhkan hukuman itu terhadap Nor Zuliana Tahir, 34, suri rumah, selepas tertuduh menukar pengakuan bersalah melakukan perbuatan itu terhadap anak keempatnya, Muhammad Akhil Mustaqim Rasidy.

Selain itu, mahkamah turut mendenda RM15,000 suami Nor Zuliana, Zuhairi Kassim, 40, yang juga bapa tiri kanak-kanak itu atas tuduhan bersama-sama melakukan pengabaian terhadap Muhammad Akhil Mustaqim di Pangsapuri Permai Ria, Tasik Permai, pada 12.30 tengah hari, 23 hingga 26 Mei 2014.

Mahkamah turut memerintahkan kedua-dua tertuduh dipenjara 15 bulan sekiranya gagal membayar denda bagi tuduhan pengabaian Muhamaad Akhil Mustaqim, manakala penjara 10 bulan lagi bagi wanita itu atas tuduhan cuai sehingga menyebabkan kematian anaknya.

Sebelum ini, pada 9 Jun 2014, suami isteri itu dihadapkan ke mahkamah atas pertuduhan sama dan kedua-duanya mengaku tidak bersalah dan mohon dibicarakan.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 9 Mei 2016 @ 5:09 PMNo comments:

Post a Comment