Search This Blog

Thursday, May 5, 2016

Kebakaran besar di AlbertaAGENSI - KEBAKARAN teruk di sepanjang lebuh raya 63 Fort McMurray di Alberta, Kanada kelmarin.


MONTREAL (AFP) – Kesemua 100,000 penduduk bandar Fort McMurray di Kanada diarah berpindah lewat kelmarin selepas kebakaran hutan besar merebak ke serata rantau itu.
Perpindahan itu adalah yang terbesar pernah berlaku di wilayah Alberta.
Tiada kemalangan jiwa dilaporkan setakat ini tetapi beberapa stesen minyak meletup, manakala sebuah hotel dan penempatan karavan turut hangus, menurut media tempatan.
Ruang udara di bandar itu pula dipenuhi asap hitam yang tebal.
“Saya tahu bahawa ini adalah detik yang amat menakutkan.
“Fokus kami sekarang adalah untuk memastikan keselamatan penduduk dan memindahkan mereka,” kata Ketua Menteri Alberta, Rachel Notley pada satu sidang akhbar.
Pihak berkuasa meminta penduduk supaya menuju ke pusat-pusat pemindahan di luar bandar. Lapangan terbang di Fort McMurray masih dibuka tetapi hospitalnya terpaksa ditutup.
“Dapatkan rawatan sekiranya anda mengalami kesukaran bernafas,” kata perkhidmatan kecemasan.
Kebakaran itu yang berlaku di selatan Fort McMurray dapat dikawal setakat Isnin lalu, namun api merebak dengan cepat dan membakar sejumlah kediaman di bandar itu akibat tiupan angin kuat selaju 50 kilometer sejam dan kemarau di Alberta.
Wilayah itu mencatatkan suhu paling panas hampir 30 darjah Celsius.
Pembantu Timbalan Menteri Pertanian dan Perhutanan, Bruce Mayer berkata, sebanyak sembilan pesawat, 12 helikopter dan 100 anggota bomba bertungkus-lumus memadamkan api, sementara bantuan sedang dihantar.
Pada masa sama, kira-kira 160 anggota polis telah dikerahkan untuk membantu orang ramai berpindah, katanya.
– AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0505&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz47jjXZkE0 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment