Search This Blog

Thursday, May 5, 2016

Gadis mangsa dera kebuluran, hanya 18 kg

Kemaman: Laporan bedah siasat menunjukkan gadis berusia 22 tahun yang disyaki didera keluarganya hingga meninggal dunia 26 April lalu, kebuluran, ada kesan gigitan manusia pada tubuh serta kesan kemasukan pada kemaluan depan dan belakang.
Ketua Polis Daerah Kemaman Superintendan Mohd Said Ibrahim berkata, bedah siasat di Hospital Kemaman mendapati dia mengalami jangkitan kuman.
"Kita percaya mangsa tidak diberi makan sehingga kebuluran dalam tempoh tiga minggu hinggakan gadis malang itu hanya seberat 18 kilogram.
“Sebahagian besar tubuh mangsa ada kesan gigitan manusia, serta kecederaan lain termasuk lebam di mata," katanya di sini, hari ini.
Sehubungan itu, beliau berkata polis percaya ada unsur jenayah dalam kematian gadis malang itu.
Mohd Said berkata, pada peringkat awal polis mengklasifikasikan kematian gadis itu sebagai kes mati mengejut tapi selepas pemeriksaan awal, ada beberapa perkara mendatangkan syak.
"Susulan itu, mayat mangsa dibawa ke Hospital Kemaman untuk dibedah siasat," katanya.
Menurutnya, bapa gadis itu membuat laporan kepada polis mengenai kematian mangsa pada 26 April dengan memaklumkan anaknya meninggal dunia di rumah kerana demam panas.
Susulan itu, Mohd Said berkata polis menahan bapa mangsa yang berusia 49 tahun, ibu tirinya berumur 35 tahun dan kedua-dua adik mangsa berumur 21 dan 14 tahun, kira-kira 11.50 pagi Ahad lalu.
mereka ditahan reman tujuh hari bermula Isnin lalu untuk siasatan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh.
Mayat mangsa selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kuala Kemaman, 30 April lalu.
Mohd Said berkata semalam pihak polis turut melakukan ujian gigi ke atas anggota keluarga mangsa bagi mengenal pasti kesan gigitan pada tubuh mangsa.
Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 4 Mei 2016 @ 7:31 PM


Gadis 22 tahun yang didera dipercayai oleh keluarga sendiri sebelum meninggal dunia pada 26 April lalu. - Foto Fail/Ihsan PDRM

No comments:

Post a Comment