Search This Blog

Friday, May 6, 2016

Budak Navajo diculik, bunuh

Santa Fe (New Mexico): Seorang lelaki ditahan Biro Siasatan Persekutuan (FBI) kerana disyaki menculik dan membunuh kejam seorang kanak-kanak perempuan orang asli dari puak Navajo yang berusia 11 tahun.
Tom Begaye, 27, ditahan di Farmington kelmarin, kurang 24 jam selepas Ashlynne Mike dilaporkan hilang apabila diculik bersama adiknya, Isnin lalu, di Shiprock, kata pengarah bahagian keselamatan awam puak itu, Jesse Delmar.
Menurut jurucakap FBI Frank Risher, Ashlynne diculik orang tidak dikenali bersama adik lelakinya, Ian, sembilan, selepas turun dari bas ketika pulang dari sekolah.
Lelaki itu dikatakan mahu membawa mereka menonton wayang, tetapi meninggalkan adik lelakinya berjalan berhampiran sempadan negeri Arizona.
Ian dilaporkan berlari sejauh 3.2 kilometer sehingga ditemui orang awam yang membawanya kepada polis. Malah dia terlalu takut sehingga tidak dapat bercakap dan cuma menangis ketika diminta menceritakan apa berlaku.
“Kami berharap dapat menemuinya dalam keadaan sempurna. Malangnya apabila ditemui, bukan seperti yang kami bayangkan,” kata Delmar.
Sementara itu, ibu kanak-kanak terbabit Pamela Foster menulis dalam media sosialnya mengatakan, ‘Air mata mengalir. Ibu sayang dan rindukan kamu wahai anakku.’
Menurut laporan, kanak-kanak itu hilang kali terakhir dilihat di Navajo Route 36 dan penculiknya menaiki van merah gelap.
Sepupu Ashlynne, Shawn Mike, 43, berkata, anaknya yang berusia sembilan tahun berada bersama dua beradik terbabit ketika mereka dihampiri seorang pemandu van, Isnin lalu.
“Pemandu van itu mengajak mereka menonton wayang. Anak saya dan Ian menolak, tetapi Ahslynne bersetuju.
“Kerana tidak mahu kakaknya berseorangan, Ian juga memasuki van berkenaan. Itu kali terakhir dia melihat mereka,” katanya. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 5 Mei 2016 @ 10:36 AM


IBU bapa mangsa tidak dapat menahan kesedihan.

No comments:

Post a Comment