Kejadian bermula kira-kira pukul 6.30 petang dan hanya berakhir pukul 7.50 malam selepas anggota polis dan bomba berjaya memasuki rumah berkenaan dan menangkap lelaki berusia 20-an itu.
Lima beranak itu, Norazlin Mohamad Julaihi, 36; bersama dua anaknya, Nur Farah Zahirah Razali, 9; dan Mohd Fahim Zafran, 8, serta kakak iparnya, Rosnah Mohd Sharif, 47, dan anak perempuannya, Nur Khairunnisa Abiddy, 14, terselamat tanpa dicederakan oleh lelaki berkenaan.
Lelaki tersebut yang tinggal di depan rumah mangsa dilaporkan menyerbu masuk ke rumah mangsa sebelum mengunci pintu dan menahan kesemua mangsa.
Norazlin memberitahu, lelaki itu telah menarik beliau bersama kakak iparnya ke dalam bilik manakala anak mereka bersembunyi di sebalik langsir di ruang tamu.
Jelasnya, lelaki itu turut bertindak kasar dengan menarik rambut dan tangannya dengan kuat.
Beberapa jiran kemudian meng­hubungi polis dan bomba untuk mendapatkan bantuan,” katanya ketika ditemui di sini malam tadi.
Tambahnya, polis yang tiba kemudian cuba berunding dengan suspek dengan bantuan bapa lelaki tersebut tetapi percakapannya tidak dapat difahami.
Pada kira-kira pukul 7.50 malam, anggota polis dan bomba berjaya membuka pintu belakang rumah dan bertindak menangkap lelaki terbabit yang memakai baju lengan panjang dan seluar pendek.
Lelaki itu dibawa ke Hospital Tuanku Ja’afar untuk pemeriksaan kesihatan.