Search This Blog

Tuesday, April 12, 2016

Letupan kuil: 6 hadapi pertuduhan awal


12 April 2016 12:46 AM

Orang ramai memerhatikan kelongsong bunga api yang digunakan dalam


Orang ramai memerhatikan kelongsong bunga api yang digunakan dalam pertunjukan bunga api yang mencetuskan kebakaran dan letupan di Kuil Puttingal Devi di bandar Paravur di Kerala, selatan India, kelmarin. REUTERS
KOLLAM, INDIA 11 April – Polis India hari ini mengemukakan pertu­duhan awal terhadap enam individu berhubung kejadian letupan dan kebakaran dalam pertunjukan bunga api yang mengorbankan 110 orang di Kuil Puttingal Devi di bandar Paravur di Kerala, selatan India, awal pagi semalam.
Menurut Ketua Polis Cawangan Jenayah Kerala, S. Ananathakrishnan, mereka yang didakwa terdiri daripada tiga ahli jawatankuasa kuil dan tiga kontraktor pertunjukan bunga api.
Mereka didakwa atas pertu­duhan awal termasuk dipersalahkan atas pembunuhan, namun tidak dituduh membunuh.
“Kes berkenaan telah didaftarkan semalam,’’ katanya.
Bagaimanapun keenam-enam individu itu masih belum ditahan, malah polis membe­ritahu, seorang daripada mereka berada di hospital, manakala lima lagi masih hilang.
Pihak polis juga memberitahu, pihaknya sedang menyoal siasat lima pekerja kuil yang terlibat dalam me­lakukan pertunjukan bunga api, namun mereka masih belum didakwa.
Dalam kejadian kira-kira pukul 3.30 pagi semalam, seramai 110 orang terkorban apabila sebatang mercun terjatuh dalam stok mercun simpanan menyebabkan letupan kuat dan memusnahkan bangunan kuil berkenaan.
Saksi memberitahu, letupan kuat itu menyebabkan konkrit runtuh dan menghempap orang ramai yang pa­nik dan bersesak-sesak ­untuk me­nyaksikan pertunjukan api tersebut.
Kira-kira 15,000 pengunjung berada di kuil itu untuk meraikan Festival Tuhan Kali.
Menurut penduduk tempatan, Shiva Kumar, kebanyakan pengunjung yang berkeluarga telah me­ninggalkan pertunjukan itu sebelum letupan berlaku.
Katanya, majoriti mangsa terdiri daripada golongan muda yang bersaing untuk melancarkan bunga api yang mengeluarkan bunyi paling kuat. – AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/letupan-kuil-6-hadapi-pertuduhan-awal-1.244569#sthash.AFHQf92e.dpuf

No comments:

Post a Comment