Search This Blog

Tuesday, April 12, 2016

Gempa bumi 6.6 magnitud gegar Asia Selatan


BEBERAPA sukarelawan membantu seorang kanak-kanak lelaki yang cedera akibat gempa bumi di Peshawar, Pakistan kelmarin. - Agensi

ISLAMABAD – Sekurang-kurangnya enam orang terbunuh apabila satu gempa bumi kuat menggegarkan sebahagian kawasan di rantau Asia Selatan kelmarin, kata beberapa pegawai.

Tragedi itu menyebabkan lima orang terbunuh di beberapa kawasan terpencil di wilayah Khyber Pakhtunkhwa, barat laut Pakistan sementara sekurang-kurangnya 29 rumah mengalami kerosakan, kata Pihak Berkuasa Pengurusan Bencana Negara.

Seorang lelaki turut terbunuh di sebuah kawasan pergunungan di bahagian utara daerah Gilgit-Baltistan, utara Pakistan akibat dihempap batu.

Gempa bumi berukuran 6.6 pada skala Richter itu yang turut menggegarkan negara jiran, Afghanistan berlaku pada kedalaman 210 kilometer (km), pukul 2.58 petang (waktu tempatan) kelmarin.

Gegaran itu turut dirasai di Kabul yang terletak kira-kira 282km dari pusat gempa bumi di Islamabad.

Malah, gempa itu turut menyebabkan beberapa bangunan di New Delhi, India bergegar sementara sistem kereta api metro terpaksa dihentikan buat sementara waktu.

Sementara itu, pihak berkuasa berkata, beberapa gegaran turut dirasai di ibu kota Tajikistan, Dushanbe yang terletak bersempadan dengan utara Afghanistan.

Pada Oktober tahun lalu, satu gempa bumi kuat berukuran 7.5 magnitud yang menggegarkan Pakistan telah Afghanistan dan me–ragut hampir 4,000 nyawa. – AFPArtikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0412&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz45bI0fhEQ
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment