Search This Blog

Tuesday, April 12, 2016

Dua pegawai kanan Korea Utara belot


12 APRIL 2016

Dua pegawai kanan Korea Utara belot

 Dua pegawai kanan Korea Utara belot Seorang lelaki mengambil gambar di bawah poster kempen calon pilihan raya Korea Selatan yang dipamerkan di Cheonggye. - Foto: AFP
SEOUL - KOREA SELATAN. Dua pegawai kanan Korea Utara termasuk seorang kolonel tentera yang pakar dalam pengintipan terhadap Seoul, dilaporkan berpaling tadah ke Korea Selatan tahun lalu.

Berita pengkhianatan itu berikutan pengumuman Jumaat lalu oleh Seoul bahawa 13 pekerja di restoran dikendalikan Pyongyang di sebuah negara ketiga yang tidak didedahkan telah berpaling tadah sebagai satu kumpulan.

Semalam, Kementerian Penyatuan dan Pertahanan Korea Selatan memberitahu, seorang tentera berpangkat kolonel yang berkhidmat di Biro Agung Reconnaissance telah belot tahun lalu dan diberi suaka politik.

Seorang lagi diplomat kanan yang dihantar ke sebuah negara Afrika turut berpaling tadah tahun lalu bersama keluarganya.

Parti pembangkang utama, Parti Minjoo bagaimanapun menyelar berita pendedahan berkenaan dan menuduh Presiden Park Geun-hye ingin mempengaruhi jumlah peratusan pengundi konservatif menjelang pilihan raya Parlimen esok.

Kedua-dua kementerian menafikan dakwaan bahawa pendedahan dilakukan atas sebab politik dan menyifatkan ia sebagai demi kepentingan awam. - Reuters

No comments:

Post a Comment