Search This Blog

Tuesday, April 12, 2016

Barang kemas dikebas dua ‘ustaz’

Oleh FIRDAUS HASSANSampul surat yang sepatutnya berisi barang kemas hanya mengandungi tisu, pasir, batu, kayu dan besi.

TUMPAT – Seorang suri rumah terpaksa berputih mata selepas 13 barang kemas bernilai ratusan ribu ringgit ‘bertukar’ menjadi pasir, batu, kayu, tisu dan besi selepas mendakwa berjumpa dua ‘ustaz’ di Kampung Kok Majid di sini pada Sabtu lalu.

Sebelum kejadian pada pukul 10.30 pagi, mangsa, Jamilah Ismail, 51, pergi ke pasar tani di kampung tersebut untuk membeli barangan dapur.

Namun, kata wanita itu, semasa dia berhenti di sebuah gerai kuih, bahunya ditepuk dan diberi salam oleh seorang lelaki berperwatakan seperti ustaz.

Lelaki yang berjubah dan berserban berusia lingkungan 40-an itu memberitahu, dia datang dari Ipoh, Perak dan ingin bertemu seseorang untuk menyampaikan sedikit derma sebelum dia beredar dari gerai kuih itu.

Sejurus selepas itu, cerita Jamilah, muncul lelaki kedua yang lebih muda dengan memakai kurta dan berserban sebelum lelaki itu turut menepuk bahunya.

Kurta ialah baju tradisional lelaki kaum India.

“Sambil menepuk bahu saya, lelaki berpakaian kurta itu, memberitahu, ‘lelaki alim’ (lelaki pertama) meminta dia memberi satu ‘barang’ kepada saya,” cerita ibu kepada empat orang anak itu ketika ditemui di rumahnya di Kampung Pulau Beluru di sini semalam.

Lelaki yang turut digambarkan Jamilah berperwatakan alim tersebut kemudian meminta mangsa mengikut mereka ke satu kawasan lengang namun mangsa menolak dengan alasan dia tidak mengenali mereka.

Jamilah memberitahu, kedua-dua ‘ustaz’ itu kemudian membawanya duduk di sebuah kedai makan yang belum dibuka dengan memberitahu mereka mahu membantu suaminya, bekas seorang kontraktor yang menghidap pelbagai penyakit termasuk kanser sejak enam tahun lalu.Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0412&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_02.htm#ixzz45bGYHhDP
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment