Ismail Ahmad
Ke­semua kenderaan tersebut tamat tempoh di Singapura iaitu jangka hayatnya me­lebihi lima tahun dibawa masuk ke negara ini melalui sindiket.
Menurut Ketua Pengarah JPJ, Datuk Seri Ismail Ahmad, sebahagian besar kenderaan itu dirampas dari tiga negeri iaitu Kelantan, Terengganu dan Perak.
“Sehingga kini terdapat ahli sindiket yang sudah didakwa di mahkamah dan dijatuhkan hukuman. Kita memandang serius kegiatan ini kerana menipu orang ramai dan kerugian kepada hasil negara,” katanya ketika ditemui selepas mesyuarat pengarah-pengarah negeri, di sini hari ini.
Ismail memberitahu, beliau percaya masih banyak kenderaan klon berada di dalam negara dan menasihatkan orang ramai agar tidak tertipu dengan tawaran harga murah daripada sindiket.
“Nampak macam ‘ok’ kerana mempunyai dokumen diperlukan seperti cukai jalan dan geran tetapi tiada dalam sistem JPJ. Kenderaan ini tidak boleh sama sekali didaftarkan dalam sistem JPJ,” katanya.
Dalam pada itu, Ismail menafikan harga lesen memandu akan dinaikkan seperti tersebar dalam laman sosial baru-baru ini, sebaliknya ia dikekal iaitu RM20 setahun untuk motosikal, kereta (RM30 setahun) atau kedua-duanya (RM30 setahun).