Search This Blog

Sunday, March 27, 2016

Macau Scam: 112 warga China, Taiwan ditahan

SABTU, 26 MAC 2016 @ 6:47 PM Oleh Safeek Affendy Razali; Nor Azizah Mokhtar dan Meor Ahmad Nasriin Rizal bhnews@bh.com.my


KUALA LUMPUR: Polis membongkar satu sindiket penipuan melalui panggilan telefon atau 'Macau Scam' jaringan antarabangsa selepas menahan 112 warga China dan Taiwan dalam lima serbuan berasingan di seluruh negara, petang kelmarin.


Serbuan itu adalah hasil kerjasama antara Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman dan Polis Republik China, selepas mendapati sindiket berkenaan dipercayai terbabit dalam penipuan membabitkan puluhan jutaan ringgit.

Timbalan Pengarah (Jenayah Siber dan Multimedia) Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman, Senior Asisten Komisioner Kamarudin Md Din, berkata sindiket ini dipercayai mensasarkan mangsa yang berada di luar negara khususnya di Taiwan dan China.

 "Modus operandi ialah dengan menyamar sebagai wakil bank dan menghubungi mangsa di luar negara memaklumkan mengenai pembayaran bil kad kredit atau pinjaman tertunggak yang perlu dijelaskan segera walaupun mangsa tidak pernah membuat sebarang urusan perbankan seperti didakwa.


 "Namun, kerana percaya dengan sistem perbualan yang sama dengan situasi di bank, mangsa yang terpedaya membuat pembayaran kepada akuan diarahkan bagi mengelak semua wang daripada akuan simpanan mereka lesap selepas diyakinkan oleh sindiket yang turut menyamar sebagai polis," katanya ketika dihubungi hari ini.


SERBUAN dibuat ke atas sebuah banglo mewah tiga tingkat di Taman Melawati.


Katanya, dalam serbuan yang dilakukan serentak di lima unit kediaman mewah di Taman Melawati dan Taman Sri Ukay (Selangor); Seremban (Negeri Sembilan); Bayan Lepas (Pulau Pinang) dan Horizon Hill, Nusajaya (Johor) polis turut menahan dua lelaki rakyat tempatan.

 "Semasa serbuan dibuat ke atas sebuah banglo mewah tiga tingkat di Taman Melawati, sebahagian suspek didapati sedang diajar cara-cara berkomunikasi dengan mangsa yang bakal menjadi sasaran mereka.


 "Malah situasi itu dilihat seperti dalam sebuah kelas selepas setiap meja ahli sindiket turut dilengkapi talian telefon," katanya.


Dalam serbuan berkenaan polis  turut merampas ratusan telefon dan kelengkapan komunikasi termasuk router, penghala berfungsi mengumpul data jaringan maklumat telekomunikasi mangsa dan gateaway (alat untuk memalsukan nombor sebenar pemanggil yang keluar pada skrin telefon mangsa. Kamarudin berkata, semua suspek turut disoal-siasat oleh pegawai Polis Republik China, bagi membolehkan mereka menjalankan siasatan susulan untuk mengesan suspek utama yang berada di luar negara.

 "Secara kesimpulan sekiranya membabitkan mangsa di Malaysia, sindiket akan beroperasi dari luar negara sama ada China, Indonesia, Kemboja atau Taiwan bagi mengelak aktiviti mereka dikesan oleh pihak berkuasa sesebuah negara yang menerima laporan mangsa," katanya.

Siasatan kini dijalankan mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan atas kesalahan melakukan penipuan dan suspek terdiri dari warga China akan dihantar pulang ke negara asal untuk siasatan di sana.


Sementara itu, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar menerusi Twitter mengucapkan tahniah kepada JSJK Bukit Aman dan JSJK Pulau Pinang ekoran kejayaan menggempur operasi haram Macau Scam berkenaan.


OPERASI Macau Scam yang membabitkan warga China dan Taiwan di Taman Melawati. - Foto Hafiz Sohaimi  
Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/137579

No comments:

Post a Comment