Search This Blog

Sunday, March 27, 2016

Belgium belum keluarkan identiti mangsa serangan bom


AFP - IMEJ menunjukkan orang ramai berkumpul bagi memberi penghormatan kepada mangsa serangan bom di dataran Place de la Bourse, Brussels kelmarin.


BRUSSELS – Beberapa negara telah mengesah warga negara mereka antara 31 mangsa yang terbunuh dalam serangan bom di Brussels baru-baru ini.
Mereka dikenal pasti sebagai warga negara Maghribi, Peru, China dan Amerika Syarikat (AS) termasuk negara jiran, Pe­rancis dan Belanda.
Pihak berkuasa Belgium bagaimanapun belum mengeluarkan identiti mangsa-mangsa terbabit secara terperinci.
Pada masa kini, sekurang-kurangnya dua warga AS dan beberapa lagi dilaporkan hilang dalam serangan terbabit, kata beberapa orang pegawai AS.
Sascha dan Alexander Pinczowski, dua beradik dari Belanda yang menetap di New York dikatakan sedang dalam perjalanan untuk menaiki pesawat apabila dua pengebom berani mati menyerang lapangan terbang Brussels pada pagi Selasa lalu.
Alexander sedang bercakap dengan ibunya sebelum panggilan menerusi telefon itu tiba-tiba terputus akibat letupan, kata bekas duta AS ke Denmark, James Cain yang juga merupakan bapa kepada tunang Alexander.
Tiga lagi rakyat Belanda turut terbunuh dalam serangan ber­kenaan. Media tempatan mela­porkan mangsa ketiga yang dikenali sebagai Elita Weah, 41, sedang dalam perjalanan menghadiri pengebumian bapa tirinya di AS.
Sementara itu, pengatur cara komputer dari Britain, David Dixon, 51, yang merupakan penduduk Brussels telah menghantar mesej teks kepada ibu saudaranya bagi menyakinkannya bahawa dia selamat selepas serangan di lapangan terbang.
Bagaimanapun, dia hilang dan media melaporkan mangsa dilihat di kawasan stesen kereta api metro apabila seorang pengebom berani mati meletupkan dirinya kira-kira sejam selepas serangan di lapangan terbang itu.
London dalam pada itu berkata, tujuh rakyat Britain yang lain ce­dera, tiga daripada mereka masih berada di hospital adalah antara kira-kira 300 orang yang cedera dalam serangan yang didakwa dilakukan oleh kumpulan militan Islamic State (IS). – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0327&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz443S6pSMf 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment