Search This Blog

Sunday, March 27, 2016

50 pengikut ajaran Millah Abraham berada di Sabah


Awang Sahari (dua kanan) memeriksa barisan pada Sambutan Hari Polis ke 209 di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Sabah semalam.


KOTA KINABALU – Seramai 50 pengikut termasuk keluarga mereka daripada kumpulan ajaran sesat Millah Abraham dikenal pasti berada di negeri ini.
Timbalan Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Awang Sahari EM Nadzeer, maklumat diperolehi mendapati kesemua pengikut itu terdiri daripada golongan semiprofesional dan belia.
“Memang terdapat kumpulan ini di Sabah dengan dikesan berada di perkampungan daerah Tuaran, Sandakan, Tawau dan sebilangan kecilnya di Kota Kinabalu.
“Mereka ini ada berasal dari Semenanjung dan sebahagiannya dari Sabah turut terbabit,” katanya pada sidang akhbar selepas perbarisan Hari Peringatan Polis ke-209 di sini semalam.
Sebelum ini, Ketua Penolong Pengarah Bahagian Ancaman Ekstremis Sosial (E2) Bukit Aman, Datuk Awaludin Jadid mendedahkan kumpulan Millah Abraham dikesan membeli tanah termasuk di Tuaran bagi dijadikan markas operasi mereka.
Pembelian tanah itu adalah salah satu usaha untuk me­nubuhkan sebuah pemerintahan Islam atau Daulah Islamiah di rantau ini.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0327&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_05.htm#ixzz443RXyilL 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment