Search This Blog

Tuesday, February 9, 2016

Harimau Sesat Cederakan Lima Orang Di Sekolah Di IndiaDiterbitkan: Selasa, 9 Februari 2016 12:20 PM

BANGALORE: Seekor harimau bintang yang sesat di sebuah sekolah di bandar selatan India, Bangalore mencederakan lima orang dalam percubaan mereka untuk menangkap haiwan itu, kata seorang pegawai hidupan liar.

Gambar kejadian itu menunjukkan haiwan itu sedang merayau di sekitar sekolah itu yang ditutup pada Ahad dan cuba untuk mencederakan beberapa pegawai perhutanan, aktivis hidupan liar dan mereka yang lain yang cuba menghampirinya.

Ketua pegawai hidupan liar di negeri Karnataka, Ravi Ralph berkata harimau itu dipercayai masuk ke sekolah itu dari kawasan hutan berhampiran dengan melompat dinding kawasan sekolah.

Haiwan itu dilihat menyerang seorang lelaki yang sedang terbaring dan dia menggunakan tangannya untuk mempertahankan diri.

"Harimau itu telah ditangkap dan dikurung selepas menjalani pembedahan selama empat jam, ketika ia terperangkap di dalam bilik dan ditembak dengan penenang," kata Ralph.

Harimau itu dibawa ke Zoo Bannerghatta, Bangalore untuk pemerhatian, tetapi dilaporkan dilepaskan ke dalam hutan selepas itu. Mangsa dirawat kerana cedera ringan.

Bilangan harimau bintang yang tinggal adalah sekitar 12,000 hingga 14,000, menurut satu kajian kebangsaan yang dikeluarkan tahun lepas. Haiwan ini semakin menerokai kawasan penduduk kerana habitat mereka semakin mengecil.

Seekor harimau bintang telah membunuh seorang budak lelaki berusia lima tahun di halaman rumahnya di tengah India pada 2014.

Rakaman video dari Mumbai pada tahun 2013 menunjukkan seekor harimau berjalan masuk ke ruang legar blok apartmen dan membaham seekor anjing kecil.

No comments:

Post a Comment