Search This Blog

Thursday, February 11, 2016

Geng Ijan ditahan jual barang curi, pecah rumah

KHAMIS, 11 FEBRUARI 2016 @ 3:46 PM

 Oleh Mohd Shukor Amin bhnews@bh.com.my


KETUA Polis Daerah Sabak Bernam, Superintendan Nor Azmi Isa menunjukkan hasil rampasan dalam serbuan di hotel berkenaan. - Foto Mohd Shukor Amin

 SABAK BERNAM: Taktik sepasang suami isteri menginap di hotel sejak Julai lalu bagi mengaburi kegiatan jenayah mereka menjual barang curi hasil jenayah pecah rumah di sekitar daerah ini, terbongkar selepas bilik sewa mereka diserbu polis.

Ketua Polis Daerah Sabak Bernam, Superintendan Nor Azmi Isa, pada sidang media hari ini, berkata lelaki berusia 32 tahun dan isterinya berusia 27 tahun, ditahan kira-kira jam 1 pagi pada 2 Februari lalu bersama dua adik suspek lelaki, masing-masing berusia 15 dan 20 tahun yang juga berada di hotel berkenaan.

 "Polis merampas 10 telefon bimbit, empat utas rantai emas dan satu kad ATM daripada mereka. Siasatan mendapati mereka yang dikenali sebagai Geng Ijan menjual hasil curi yang diperoleh daripada seorang penjenayah yang amat dikehendaki polis," katanya.

Nor Azmi berkata, remaja lelaki bawah umur yang ditahan turut dipercayai melakukan pecah rumah bersendirian dan hasilnya diserahkan kepada dua abang dan kakak iparnya itu.

"Polis turut menahan seorang lagi suspek berusia 35 tahun selepas lelaki itu menerima telefon bimbit curi daripada remaja berkenaan.

Selepas itu, seorang suspek utama yang terbabit dalam kes pecah rumah sejak Julai 2015 hingga Januari lalu pula ditahan. "Kegiatan pecah rumah didalangi suspek utama berusia 42 tahun yang turut mempunyai tiga rekod penyalahgunaan dadah dan mencederakan orang.

Polis percaya berjaya menyelesaikan sembilan kes pecah rumah dengan penahanan enam suspek berkenaan yang mengakibatkan kerugian RM45,000," katanya. Katanya, semua suspek ditahan reman dua minggu untuk siasatan mengikut Seksyen 457 Kanun Keseksaan.

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/123383

No comments:

Post a Comment