Search This Blog

Thursday, February 11, 2016

Gempa Tainan: Pemaju, Arkitek Bina Bangunan Guna Tin, Busa Ditahan


Diterbitkan: Khamis, 11 Februari 2016 10:00 AM

TAINAN: Pemaju pangsapuri yang runtuh akibat gempa bumi yang melanda Taiwan, Sabtu lalu ditahan susulan penemuan adanya ruang kosong pada konkrit bangunan itu yang hanya diisi dengan tin dan busa.
Selain itu, bangunan berkenaan juga dikesan dibina dengan  bilangan tiang besi yang sedikit serta tiang yang digunakan lebih nipis daripada saiz yang sepatutnya.
Fakta terbaharu itu juga mendorong pihak pendakwa raya telah membuka kertas siasatan terhadap pemaju pangsapuri terlibat selepas meneliti gambar yang dirakam di lokasi kejadian.
Ketika ini, pemaju terlibat yang dikenali sebagai Lin Ming-hui dan dua suspek lain yang dikenali sebagai Chang Kui-pao dan Cheng Chin-kui iaitu arkitek bangunan tersebut masih dalam tahanan selepas mendapat perintah mahkamah daerah.
Ketiga-tiganya disoal siasat pihak pendakwa raya pada hari yang sama.
“Mahkamah menahan kesemua suspek untuk didakwa atas kesalahan kecuaian sehingga menyebabkan kematian,” kata jurucakap Mahkamah Tainan, Kuo Jen-shiow.
Setakat ini, sejumlah 43 orang disahkan meninggal dunia dan 95 yang lain masih hilang selepas pangsapuri Wei-kuan setinggi 16 tingkat itu runtuh.
Struktur tersebut adalah satu-satunya bangunan tinggi yang tumbang apabila gempa bumi kuat berukuran 6.4 pada skala Richter melanda bandar di selatan Taiwan itu.-AFP

No comments:

Post a Comment