Search This Blog

Wednesday, January 27, 2016

Washington terus lumpuh


AFP - DERETAN kereta sewa di Lapangan Terbang Antarabangsa Dulles, luar Washington dilitupi salji kelmarin.


WASHINGTON – Ibu kota Amerika Syarikat (AS), Washington memerlukan masa beberapa hari lagi untuk kembali normal selepas ribut salji menurunkan salji setebal lebih 60 sentimeter di Pantai Timur AS pada hujung minggu lalu sehingga menyebabkan kerugian berbilion-bilion dolar dan lebih 30 orang terbunuh.
Washington masih lumpuh dengan Kerajaan Persekutuan mengarahkan sekolah-sekolah di bandar raya ini dan sekitarnya ditutup kelmarin
Datuk Bandar Washington, Muriel Bowser menggesa orang ramai agar tidak berada di luar rumah sementara pekerja-pekerja membersihkan salji dari jalan raya, laluan parkir dan kaki lima lebuh raya.
“Jalan-jalan raya masih berbahaya. Kami tahu bahawa kami memerlukan masa beberapa hari lagi untuk melakukan kerja pembersihan. Kami akan menangani salji sepanjang minggu ini,” katanya.
Dalam perkembangan sama, pihak berkuasa melaporkan sekurang-kurangnya 36 kematian berkaitan ribut salji termasuk kemalangan jalan raya dan serangan jantung semasa menyodok salji di Washington, Delaware, Kentucky, Maryland, New Jersey, New York, Carolina Utara, Carolina Selatan, Ohio, Tennessee dan Virginia.
Kematian itu termasuk seorang lelaki di Carolina Selatan ditembak mati semasa dia berlari untuk membantu seorang pemandu kenderaan yang terbabas. Pemandu itu kini dalam tahanan reman dan berdepan dakwaan membunuh kelmarin.
Ribut salji kali ini dianggarkan menyebabkan kerugian beberapa bilion dolar termasuk kerosakan pada bangunan dan kerugian akibat penutupan perniagaan, kata firma insurans, Aon Benfield kelmarin.
Sistem kereta api bawah tanah beroperasi secara terhad kelmarin dengan menawarkan perjalanan percuma untuk menggalakkan orang ramai menaiki kenderaan awam berbanding memandu. Beberapa pegawai berkata, hanya satu laluan kereta api bawah tanah kembali beroperasi semalam. – Reuters


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0127&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz3yPdozfSC 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment