Search This Blog

Wednesday, January 27, 2016

Sonar cari MH370 hilang


AGENSI - GAMBAR fail kapal Furgo Discovery yang bertanggungjawab dalam operasi mencari pesawat MH370.


CANBERRA – Peralatan sonar yang ditunda di belakang sebuah kapal mencari pesawat hilang penerbangan MH370 di selatan Lautan Hindi hilang selepas kabelnya terputus, kata pihak berkuasa semalam.
“Peralatan itu berlanggar dengan sebuah gunung berapi lumpur se­tinggi 2,200 meter dari dasar laut menyebabkan kabel mesin tersebut putus.
“Mesin sonar tersebut dan kabel sepanjang 4,500 meter terpisah dari kapal berkenaan dan kini berada di dasar laut,” jelas kenyataan pihak berkuasa Australia yang mengetuai usaha mencari tersebut, Agensi Pusat Koordinasi Bersama.
Tiada kakitangan yang cedera dalam kejadian itu dan agensi tersebut yakin akan mendapat kembali peralatan berkenaan pada satu masa kelak.
Kapal penunda Fugro Discovery kini dalam perjalanan pulang ke pelabuhan Freemantle di pantai barat Australia untuk mendapatkan kabel gantian.
Kapal itu dijangka tiba di pelabuhan berkenaan pada 30 Januari ini. Fugro Discovery mempunyai peralatan sonar tambahan yang sudah disediakan untuk operasi tersebut, jelas kenya­taan itu.
Pesawat kendalian syarikat Pener­bangan Malaysia itu berlepas dari Kuala Lumpur pada 8 Mac 2014 bersama 239 penumpang dan anak kapal dalam perjalanan ke Beijing, China sebelum hilang sejam kemudian.
Usaha mencari bertumpu di selatan Lautan Hindi di mana perkiraan pakar menunjukkan tempat pesawat itu berkebarangkalian tinggi terhempas tetapi belum ada sebarang petunjuk ditemui di kawasan berkenaan setakat ini. – dpa


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0126&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz3yPfFFhCc 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment